Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση»

Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ζωής»

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση του πρωθυπουργού στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ότι «αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», καθώς και η κυβερνητική απόφαση να εμπλακεί το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση καταπολέμησης και ελέγχου των πυρκαγιών, που ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, καταδεικνύουν τη δραματικότητα των στιγμών και το μέγεθος της απειλής από τις πυρκαγιές που μαίνονται ανά την επικράτεια.

Με τα πύρινα μέτωπα να είναι, ειδικά σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, «τεραστίων διαστάσεων και έντασης», ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς τις δυνατότητες αντιμετώπισης των σοβαρών απειλών: «Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη».

Τούτων δοθέντων, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση για τα αμέσως επόμενα 24ωρα: «Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι έχει καταστρωθεί «σχέδιο έκτακτης ανάγκης για έξι περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού».

Ο πρωθυπουργός, που είχε χθες προσωπική αντίληψη για τα μέτωπα στην Ηλεία αλλά και στη Βαρυμπόμπη όπου μετέβη αργά το μεσημέρι, αφού υπογράμμισε ότι «σε αυτή την έκτακτη κατάσταση πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι» και πως «θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική», προανήγγειλε: Πρώτον, ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες, ότι «οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί μας θα αποζημιωθούν». Δεύτερον, ότι «οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες». Τρίτον, ότι θα καταβληθούν προσπάθειες «να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από τους τόπους της πυρκαγιάς που είχε επισκεφθεί ο κ. Μητσοτάκης έλεγε: «Θέλω να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών οι οποίοι έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται». Και σημείωσε πως «δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.). Αναλόγως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό του Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη, στον οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων για τις προσπάθειες των πυροσβεστών, ενώ ευχήθηκε οι φωτιές να τεθούν σύντομα υπό έλεγχο. 

Το σχέδιο

Ως προς το σχέδιο περαιτέρω ενεργού συνδρομής των Ε.Δ. στη διαχείριση των πυρκαγιών έγιναν ανακοινώσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος και εξειδίκευσε τους τρόπους δράσης. 

«Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο πεδίο επιτήρησης σε περιοχές υψηλού κινδύνου καθ’ όλη την επικράτεια από αέρος με όλα τα διαθέσιμα προς τούτο πτητικά μέσα και στο έδαφος με εντεταμένες και συνεχείς περιπολίες τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντοτε σε συνεννόηση και συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Ελληνική Αστυνομία», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Ο κ. Φλώρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες «έχει διατεθεί προσωπικό που ανέρχεται σε περίπου 500 άτομα, 63 οχήματα πάσης φύσεως, 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα του Μηχανικού, καθώς και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση πληγεισών περιοχών καθώς και περιοχών επικίνδυνων για πρόκληση πυρκαγιάς». Φέτος στην εναέρια επιτήρηση, πέρα από ελικόπτερα και αεροσκάφη, συμμετέχουν και μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα (UAV) των Ε.Δ., με σκοπό να καλυφθεί (για λόγους πρόληψης) το σύνολο της επικράτειας. Ο κ. Φλώρος ανακοίνωσε και διπλασιασμό των περιπόλων πυρασφάλειας και πυροφυλακίων για όλο τον Αύγουστο, συνολικά άνω των 300, σε όλες τις πληγείσες περιοχές καθώς και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή