Άνιση μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα

Άνιση μάχη σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα

Συνδρομή από οκτώ χώρες μέσω του μηχανισμού της Ε.Ε.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον σαφή προσανατολισμό της προτεραιότητας που έχει η διάσωση των ανθρώπινων ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές που καίνε σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας προχωρούν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός. Τις προτεραιότητες είχε θέσει ήδη από προχθές το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη». Μάλιστα ο πρωθυπουργός σημείωσε με σαφήνεια ότι «αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος προειδοποίησε από προχθές ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε εποπτεία της κατάστασης καθώς βρισκόταν για το μεγαλύτερο μέρος της στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Χθες, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δέχθηκε τηλεφωνήματα και μηνύματα συμπαράστασης από σειρά ομολόγων του. Μεταξύ άλλων, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του και, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter, «αμφότεροι επισημάναμε ότι οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες να παράσχουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τεθεί πρώτα υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στις χώρες μας». Πέρα από τα μηνύματα συμπαράστασης είτε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. είτε μεμονωμένα, μια σειρά από χώρες συμβάλλουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών με μέσα και προσωπικό. Μέσω του μηχανισμού της Ε.Ε. συμβάλλουν η Κυπριακή Δημοκρατία (40 πυροσβέστες), η Γαλλία (83 πυροσβέστες και διασώστες και δύο αεροπλάνα Canadair), η Ρουμανία (122 πυροσβέστες), η Σουηδία (δύο αεροπλάνα Air-Tractor), η Κροατία (ένα αεροπλάνο Canadair) και σε διμερές επίπεδο το Ισραήλ έστειλε χθες 16 πυροσβέστες, ενώ οι ΗΠΑ βοηθούν με ένα αεροσκάφος P-8 στην εναέρια παρακολούθηση των μετώπων. Σήμερα αναμένονται τρία ελικόπτερα Super Puma από την Ελβετία.

Την ίδια στιγμή, ελλείψεις στην αντιπυρική δράση του κρατικού μηχανισμού ανέδειξαν και χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ασκώντας εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε νωρίς το πρωί το Κρυονέρι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Μεταφέρω την έκκλησή τους για πτητικά μέσα που δυστυχώς ακόμη δεν επιχειρούν στην περιοχή». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατά την επίσκεψή της στο Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων «Ολυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στη Βαρυμπόμπη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας απέτυχε παταγωδώς». Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, από τις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός παίρνουν μηδέν», για να συμπληρώσει: «Αποδείχθηκαν πάλι όλη η ανικανότητα, το αίσχος του κρατικού μηχανισμού και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων». Σε ψήφισμα της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 γίνεται λόγος για «απόλυτη κυβερνητική αποτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή