Φωτιές: Συγγνώμη και γενναία μέτρα στήριξης

Φωτιές: Συγγνώμη και γενναία μέτρα στήριξης

Οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν πρέπει και σε όποιον πρέπει, είπε ο πρωθυπουργός

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προσωπικό στοίχημα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών, σε δήλωση που έκανε χθες το βράδυ, ενώ ζήτησε και προσωπική συγγνώμη στους πληγέντες. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμα ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει», ενώ προανήγγειλε συνολικό πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Αττική και την Εύβοια και ειδικό σχέδιο για την τελευταία. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην επενδύει στον διχασμό, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν. Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο και θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χθες ότι «οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε, και ακόμη δίνουμε, τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε μια φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Mε φωτιές οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τις χώρες που συνεισφέρουν με μέσα και προσωπικό, κυρίως όμως, όπως είπε, «όλους που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο». Τόνισε μάλιστα ότι «στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα των εκκενώσεων λέγοντας ότι «μέσα σε λίγα 24ωρα, σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. «Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αντιδράσεις «δεν πρέπει να είναι τυφλές» και πρόσθεσε επ’ αυτού ότι «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτή την ώρα, είναι οι λύσεις».

Ως προς τα μέτρα που θα ληφθούν, επισήμανε ότι «ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και στην Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ζημίες ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται και για την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων «η γραφειοκρατία θα σαρωθεί». Οπως είπε, «οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε και πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, που θα έχει ύψος 1,8 δισ. ευρώ και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε με μια προσωπική αναφορά λέγοντας ότι επί 25 μήνες διαχειρίστηκε σειρά κρίσεων, «από την ασύμμετρη επίθεση στον Εβρο μέχρι την επέλαση του κορωνοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού». Οπως είπε, όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες, αλλά ξεπεράστηκαν όλες με πείσμα και ενότητα. «Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή