Φωτιές: Μια παρ’ ολίγον παραίτηση για τα Σινούκ

Φωτιές: Μια παρ’ ολίγον παραίτηση για τα Σινούκ

Η Ρωσία έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας δύο αεροσκάφη τύπου Ιλιούσιν Il-76. Δύο Καναντέρ θα στείλει η Τουρκία, είπε ο Τσαβούσογλου στον Δένδια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θέση του διοικητή της Αεροπορίας Στρατού παραμένει τελικώς, έπειτα από έντονο παρασκήνιο, ο υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκος, ο οποίος νωρίτερα χθες το πρωί είχε βρεθεί προ της παραίτησης. Η παρ’ ολίγον παραίτηση είχε προκύψει κατόπιν τριβών που προέκυψαν σε ανώτατο επίπεδο, με αντικείμενο τη διαθεσιμότητα ελικοπτέρων τύπου Σινούκ «CH-47D» για τη δασοπυρόσβεση. Οι τριβές είχαν αρχίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υποστράτηγο για τους λόγους που κρατούσαν καθηλωμένα τα περισσότερα από τα Σινούκ στο έδαφος. Η παραίτηση ήλθε λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση συμβουλίου του Στρατού Ξηράς.

Στην κυβέρνηση η παραίτηση θεωρήθηκε λανθασμένη, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο, γι’ αυτό και χθες έγιναν προσπάθειες να ανακληθεί. Στην υπόθεση ενεπλάκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ στη μεσολάβηση εκλήθη να συμμετάσχει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Ευλόγως το ζήτημα απασχόλησε και τον αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση. Τελικά η παραίτηση ανεκλήθη και με διαδοχικές ανακοινώσεις τους το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού περιέγραψαν τις πληροφορίες ως ανακριβείς. Μέρος του προβλήματος είναι, πάντως, το γεγονός ότι κάποια παλαιά Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού πρέπει να δεχθούν νέους κινητήρες, καθώς αυτοί που διαθέτουν έχουν περάσει προ πολλού το ανώτατο όριο ωρών πτήσεων.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για την τεράστια διεθνή ανταπόκριση στις εκκλήσεις για βοήθεια, είτε μέσω του μηχανισμού της Ε.Ε. είτε σε διμερές επίπεδο. Χθες, η Ρωσία έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας δύο θηριώδη πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Ιλιούσιν Il-76 και δύο ελικόπτερα τύπου Mil-Mi 8. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Η συμφωνία εξειδικεύτηκε σε συνεννόηση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη –πρόεδρο της μεικτής υπουργικής επιτροπής των δύο χωρών– και τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ. Επίσης, χθες ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. Βοήθεια στην Ελλάδα με διάφορες μορφές έχουν παράσχει μέχρι στιγμής οι εξής χώρες: Κύπρος, Γαλλία, Σερβία, Σουηδία, Κροατία, Ρωσία, Ισπανία, Τσεχία, Αυστρία, Ρουμανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουκρανία, Αίγυπτος, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Μολδαβία και ΗΠΑ. Χθες ο κ. Δένδιας μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είπε ότι δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αποσταλούν στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισήμανε, πλέον οι πυρκαγιές στην Τουρκία είναι υπό έλεγχο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή