Φωτιές: Σήμερα οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Φωτιές: Σήμερα οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Ο πρωθυπουργός ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες που καταγράφηκαν κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αστοχίες θα εντοπισθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15:00, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις φωτιές και της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση των εξειδικευμένων μέτρων, ενώ την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Χθες, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. 

Διαβάστε επίσης⇒ Μητσοτάκης: Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες που καταγράφηκαν κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αστοχίες θα εντοπισθούν με τις ευθύνες να αποδίδονται και ανακοίνωσε οικονομική στήριξη, ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις εν λόγω περιοχές. Παράλληλα, προανήγγειλε στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια.

Χαρακτήρισε, δε, ως προσωπικό στοίχημα την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών και ανήγγειλε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας, που θα έχει ύψος 1,8 δισ. ευρώ και θα τεθεί υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού.

Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χθες μιλώντας στην ΕΡΤ, έστειλε το μήνυμα ότι οι πυρόπληκτοι των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα θα στηριχθούν από την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης⇒Φωτιές: Γενναία μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ωφελούμενοι, εξήγησε θα είναι πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

«Το υπουργείο Οικονομικών καταρχήν έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και τους πόρους για να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων, και ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση πόρων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία έχουν πληγεί», πρόσθεσε.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή