Τσίπρας: «Την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»

Τσίπρας: «Την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός»

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενωτικός, προγραμματικός και πολύ επικριτικός απέναντι στις ευθύνες που, όπως ανέφερε, βαρύνουν πολιτικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιχείρησε να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οι μεγάλες πυρκαγιές ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική έχουν κινητοποιήσει όλον τον μηχανισμό της Κουμουνδούρου, καθώς θεωρούν πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που ακολουθήθηκε αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης. Στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν πως ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναλάβει προσωπικά να χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα και όπως υποστήριζαν συνεργάτες του, να αναδειχθεί η δουλειά που είχε γίνει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τραγωδία στο Μάτι το 2018. Αυτός είναι ο λόγος που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την εισήγησή του αναφερόμενος στο πόρισμα Γκολντάμερ, που απέρριψε το Μέγαρο Μαξίμου, όμως υιοθέτησε η Πορτογαλία, η οποία επλήγη τρία χρόνια πριν από καταστροφικές πυρκαγιές. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, καρφώνοντας παράλληλα τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη βασική ευθύνη, είναι ο πρωθυπουργός. Και έχει τη βασική ευθύνη από το Σύνταγμα και τη βασική πολιτική ευθύνη αυτή την ώρα να κατανείμει τις ευθύνες στους πολιτικούς του υφιστάμενους και σε όσους επιχείρησαν και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα». Δεν έβγαλε από το «κάδρο» τους κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι δική μου ευθύνη ούτε δικός μου ο ρόλος. Αν ο κ. Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από έναν υπουργό που την κρίσιμη ώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα βγαίνει και δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί υποδειγματικά είναι δικό του πρόβλημα. Στο τέλος της ημέρας ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη». Συνεχίζοντας την επίθεση αναφέρθηκε και στις επιλογές που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού: «Αν αισθάνεται 2,5 χρόνια τώρα ήσυχος με τη συνείδησή του όταν οι άνθρωποι που είχαν –και με βάση τις έρευνες της Δικαιοσύνης– ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι ο ένας, ενώ αποπέμφθηκε από εμένα αναβαθμίστηκε σε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τσουβάλας, και ο άλλος έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής. Αν αισθάνεται καλά, ας τους κρατήσει».

Θεωρείται σίγουρο πως ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αναμένεται να αναδείξει το θέμα των πυρκαγιών το επόμενο διάστημα. Κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ν.Δ., στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως το «επιτελικό κράτος στον πιο κρίσιμο τομέα, που αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αποδείχθηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς, καθώς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για την καταστολή». Κατήγγειλε, μάλιστα το Μαξίμου πως το μόνο που το ενδιαφέρει πραγματικά είναι το κομμάτι της επικοινωνίας, προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση. 

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση επτά σημείων του κόμματός του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υιοθέτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, την κήρυξη άμεσα αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων, εκπόνηση σχεδίου για αποζημιώσεις και αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττομένων περιοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή