Φωτιές: Αντικαταστάσεις των αρμοδίων ζητεί η Φ. Γεννηματά

Φωτιές: Αντικαταστάσεις των αρμοδίων ζητεί η Φ. Γεννηματά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «άμεση αντικατάσταση» των Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά σαν «πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης» εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την καταστροφή από τις πυρκαγιές ζήτησε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά. «Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. 

Η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, στην προετοιμασία, στον συντονισμό και στην κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν –σε μεγάλο βαθμό– ούτε τον νόμο της Ν.Δ. για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, διαφορετικά η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική για λόγους επικοινωνίας». 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε: «Εχουμε ήδη ζητήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ανασυγκρότησης των περιοχών. Με μέτρα προστασίας των δασών, σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχτούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Για να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί «δραματικά επικίνδυνο τον διχασμό και την κομματική πόλωση».

Για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για τις μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, έκανε λόγο σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1) ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, ενώ σε σχόλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Αλ. Τσίπρα επισημαίνεται: «Αποκλειστική ευθύνη στους επιχειρησιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων στην έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών με την αποψίλωση του Πυροσβεστικού Σώματος, την απαξίωση της αντιπυρικής προστασίας της χώρας, τη μείωση των κονδυλίων για τη δασοπροστασία». 

Διμέτωπη ήταν η κριτική της Ελληνικής Λύσης: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες, οι χειρισμοί και οι ισχυρισμοί αναφορικά με την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε την Ελλάδα γεννούν ερωτήματα που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις», σημειώνεται αφενός και προστίθεται αφετέρου: «Η εμφάνιση και οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα αποδεικνύουν ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν απόλυτα σε όλα τα μεγάλα και εθνικά επιζήμια θέματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή