25 μήνες διαχείρισης κρίσεων

Οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν ήταν η πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, αλλά και για τη συνολικότερη πορεία της κυβέρνησης των τελευταίων 25 μηνών αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί να παραχωρηθεί σήμερα το μεσημέρι. O πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις για τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών, αλλά, κυρίως, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κεντρικό σημείο στη λογική του Μεγάρου Μαξίμου είναι η υπεράσπιση μιας πορείας περισσότερων των δύο ετών, που έχει ελάχιστη ομαλότητα και διαρκείς κρίσεις.

Η πρωθυπουργία Μητσοτάκη ξεκίνησε με την επιδείνωση της κρίσης του προσφυγικού, ενώ πολύ σύντομα άνοιξαν τα εθνικά θέματα με την κύρωση του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου. Τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020 καταγράφηκε η απόπειρα οργανωμένης εισβολής στον Εβρο με πρόσχημα το προσφυγικό, ενώ πέρυσι τον Αύγουστο ξεκίνησε μια πολύμηνη κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, που κράτησε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιφυλακή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Και, βεβαίως, με πλέον σοβαρή και παρατεταμένη την υγειονομική και οικονομική κρίση, η οποία σοβεί από τον Μάρτιο του 2020 και το παγκόσμιο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου αποτελούν μια ακόμα κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και τούτη τη φορά με τη χρήση έκτακτων μέτρων.

25 μήνες διαχείρισης κρίσεων-1
Η πρωθυπουργία Μητσοτάκη ξεκίνησε με την επιδείνωση της κρίσης του προσφυγικού, ακολούθησαν τα εθνικά θέματα και η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ οι πυρκαγιές αποτελούν μία ακόμη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση (φωτ. INTIME NEWS).

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ, τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη σημαντική βοήθεια που παρείχαν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι η Ουκρανία, το Κατάρ και η Ρουμανία έχουν συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης στέλνοντας, συνολικά, 340 πυροσβέστες και 24 οχήματα, ενώ σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις».

Νωρίτερα χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι άμεση προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σημείωσε πως τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι καθόλου ικανοποιημένα από αυτό που έγινε. «Αναγνωρίζουμε τον πόνο των ανθρώπων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, περί παραίτησης που βρίσκεται πάντα στο συρτάρι του πρωθυπουργού, η κ. Πελώνη σημείωσε πως αυτό συμβαίνει για το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών. Ως προς τον κ. Χαρδαλιά σημείωσε πως «έχει υπερβάλει εαυτόν», ενώ πρόσθεσε πως είναι πολύ εύκολο να κρίνει κάποιος απέξω. Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις, λέγοντας πως «τα υπουργεία δούλευαν όλες αυτές τις μέρες για να προχωρήσουμε τάχιστα». 

Η κ. Πελώνη παρέπεμψε στη σημερινή, λεπτομερή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι πλέον το στοίχημα είναι να προχωρήσει γρήγορα ο χειρισμός της κρίσης – μεταξύ άλλων μέσω του πακέτου στήριξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT