Φωτιές: Αυτοκριτική και σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Φωτιές: Αυτοκριτική και σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στις πυρκαγιές δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εξήρε τον ρόλο του «112»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της πύρινης λαίλαπας, αλλά και στους άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση την επόμενη μέρα για την αποκατάσταση των ζημιών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το επόμενο διάστημα θα εντοπιστούν αστοχίες και «οι ευθύνες θα αποδοθούν», αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως αυτές οι ευθύνες «είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ’ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες» και πρέπει «να αποδίδονται, όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά έπειτα από σκέψη και με καθαρό μυαλό». 

Εξ ου και δεν προχώρησε σε σχετικές κινήσεις ακόμα. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της», καταλήγοντας πως «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό». Σε αυτό το σκέλος των ευθυνών ο κ. Μητσοτάκης, αναλύοντας περαιτέρω τις κυβερνητικές αδυναμίες, ανέφερε πως δεν μπορεί να ακυρώσει την προετοιμασία που έγινε, αλλά ταυτόχρονα η πραγματικότητα ξεπέρασε αυτή την προετοιμασία, καθώς η χώρα από τον καύσωνα και την ξηρασία μετατράπηκε σε «πυριτιδαποθήκη». Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός τόνισε πως «του χρόνου θα είμαστε καλύτερα».

Προστασία της ζωής

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, στάθηκε τόσο κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση όσο και στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου, στην τεράστια σημασία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τονίζοντας πως παρά τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, το γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, πλην βεβαίως του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, αποτελεί μία μεγάλη κατάκτηση που δεν μπορεί να μη σημειωθεί. 

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσους ασκούν κριτική για τις εκκενώσεις: «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Εχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος».

Ιδρυση ΕΜΟΔΕ

Οσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε σε δύο σκέλη. Το πρώτο είναι το άμεσο, με την παροχή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες. «Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι δίπλα τους» σημείωσε, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιτροπή που συστάθηκε υπό τον Σταύρο Μπένο για την αποκατάσταση της Β. Εύβοιας. Μιλώντας μάλιστα για την επιλογή του πρώην υπουργού υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο «που έχει μάθει πολύ καλά να χτίζει μέσα από συντρίμμια» και από τον οποίο «ζήτησα να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Βόρειας Εύβοιας». 

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη μακροπρόθεσμη πολιτική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής. Ζητώντας να χρησιμοποιείται ο όρος «κλιματική κρίση» και όχι «κλιματική αλλαγή», ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή ο κλιματικός νόμος, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας μονάδας δασικών επιχειρήσεων με την ονομασία ΕΜΟΔΕ  –Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων– που θα αποτελείται από 500 άτομα και θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει στο οδικό δίκτυο. «Μπορεί να γίνει αυτό με ορίζοντα το 2022» πρόσθεσε. Οσον αφορά την κριτική πως η Ελλάδα καθυστέρησε να ζητήσει τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών από τη στιγμή που η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας», ευχαριστώντας τις 24 χώρες που «συνέδραμαν με εναέρια μέσα, με πεζοπόρα τμήματα και με οχήματα».
Τέλος, στις 25 Αυγούστου θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις πυρκαγιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή