Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης νέο μεγάλο στοίχημα – Προάγγελος ανασχηματισμού οι αλλαγές στο Μαξίμου

Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης νέο μεγάλο στοίχημα – Προάγγελος ανασχηματισμού οι αλλαγές στο Μαξίμου

Στην αλυσίδα των κρίσεων που έχουν κληθεί να διαχειριστούν τους τελευταίους είκοσι πέντε μήνες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση προστέθηκαν αίφνης οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, μεταβάλλοντας τα πολιτικά δεδομένα αλλά και τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αλυσίδα των κρίσεων που έχουν κληθεί να διαχειριστούν τους τελευταίους είκοσι πέντε μήνες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση προστέθηκαν αίφνης οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία, μεταβάλλοντας τα πολιτικά δεδομένα αλλά και τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, αλλά πλέον θεωρείται βέβαιο ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μάλιστα πολλοί τον τοποθετούν πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, οι πρόσφατες αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου σε πρόσωπα και η ανάθεση ρόλων, ερμηνεύονται ως προάγγελος του ανασχηματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η επαρκής διαχείριση των συνεπειών από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και ευρύτερα η προετοιμασία της χώρας έναντι της κλιματικής κρίσης, εκ των πραγμάτων θα αποτελέσει ένα κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζεται ότι το κλίμα είναι βαρύ. Καθώς επίσης ότι κατά τη φάση προσπάθειας αντιμετώπισης των πολλαπλών πύρινων μετώπων υπήρξαν ορισμένες αστοχίες, τις οποίες έσπευσε να αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με διττό τρόπο: αφενός ζητώντας προσωπικά συγγνώμη από τους πολίτες και αφετέρου καθιστώντας σαφές πως οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν όποτε και όπου πρέπει. Ομως προστίθεται πως οι πληγές στην κυβερνητική εικόνα θα αρχίσουν να επουλώνονται όταν, μετά το σοκ που έχει προκληθεί από το εύρος της καταστροφής, η κοινή γνώμη θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι παρά τα πολλαπλά και δύσκολα μέτωπα:

• Δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε τόσο η κινητοποίηση Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής όσο και η αποτελεσματική χρήση του αριθμού 112.

• Δεν καταστράφηκαν οικισμοί, αλλά μεμονωμένες κατοικίες.

• Δεν επλήγησαν κρίσιμες υποδομές της χώρας.

• Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν «κρύφτηκε», αλλά έδωσε απαντήσεις για όλα. 

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως σταδιακά θα ατονήσει και η κριτική πως ήταν λάθος η επιλογή να μεταφερθούν την περασμένη εβδομάδα δυνάμεις από την Αττική σε Ηλεία και Εύβοια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη, που προκάλεσε μεγάλη διασπορά των δυνάμεων κατάσβεσης και ένα ντόμινο ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, κατά κύριο λόγο στην Εύβοια. Οπως λέγεται, εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί πως η οδός που επελέγη δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Ομως, όταν ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις ήταν δύσκολο να προκριθεί να παραμένουν καθηλωμένα μέσα στην Αττική ενώ υπήρχαν άλλα μεγάλα μέτωπα στην περιφέρεια.

Απόδοση ευθυνών

Αναφορικά με το σκέλος της απόδοσης των ευθυνών, είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε σχετικές κινήσεις, αλλά, όπως λέγεται, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί. Πάντως, όπως άφησε να διαφανεί στην προχθεσινή συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα προβεί σε αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο, που πιθανότατα θα επεκταθούν και σε πολιτικό μέσω ενός ευρύτερου «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα. Ως προς δε τον χρόνο που θα πραγματοποιηθούν, επισημαίνεται πως στην παρούσα φάση η χώρα παραμένει σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», αφού ο «δύσκολος» Αύγουστος, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τον έχει περιγράψει, βρίσκεται ακόμη στο μέσον του. Στον αντίποδα, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να μεταβεί στη ΔΕΘ, τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έχοντας ένα καθαρό τοπίο και χωρίς το βάρος ότι δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες για την τρέχουσα οικολογική καταστροφή. 

Πάντως, συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, αφήνουν ανοικτό το παράθυρο του ανασχηματισμού το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκρούουν με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Αυτό εξάλλου έκανε απολύτως σαφές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η προσφυγή στις κάλπες στην παρούσα φάση θα συνιστούσε ένδειξη αδυναμίας. 

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη στα κόμματα για συστράτευση στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης είναι ειλικρινής και θα έχει συνέχεια. Εξάλλου, μήνυμα για την ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνάμεων στη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτέλεσε και η τοποθέτηση του Στ. Μπένου στη θέση του επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας. Η επιλογή του κ. Μπένου αποτέλεσε και ένα μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι πολιτικά απομονωμένος ακόμη και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπως οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή