ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Αφγανιστάν: Ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Δένδιας για Αφγανιστάν: Ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των πολιτών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα στο πλαίσιο της Νατοϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδωσε επίσης ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού, ενώ σημείωσε ότι για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.