Αποτροπή μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης

Αποτροπή μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κάλεσμα για ενιαία στάση της Ε.Ε. απέναντι στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για λήψη των κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, απηύθυνε με την παρέμβασή του στη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε την ανάγκη να σταλούν τα σωστά μηνύματα, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση την οποία η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να επωμισθεί. Παρότι η χθεσινή έκτακτη τηλε-συνεδρίαση συγκλήθηκε με αφορμή την ένταση στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας (με την προώθηση Ιρακινών μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο προς ευρωπαϊκό έδαφος), το Αφγανιστάν έριξε βαριά τη σκιά του επί των διαβουλεύσεων. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τοποθετήθηκαν σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και η αρμόδια επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ενημέρωσαν τους υπουργούς για τα νεότερα στο μέτωπο του Αφγανιστάν.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, η κ. Γιόχανσον τόνισε και αυτή την ανάγκη να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση. Είναι σημαντικό, υπογράμμισε, «να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των εσωτερικά εκτοπισμένων εντός του Αφγανιστάν». Πρέπει επίσης, πρόσθεσε, η Ε.Ε. να συνδράμει τις χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών που θα αντιμετωπίσουν. «Πρέπει να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να ξεκινήσουν πολύ επικίνδυνα, παράτυπα ταξίδια προς τα σύνορα της Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να περιμένουμε να φτάσουν στα εξωτερικά μας σύνορα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε πριν συμβεί αυτό – και να βοηθήσουμε όσους βρίσκονται υπό άμεση απειλή να μετεγκατασταθούν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.».  Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Frontex, της Εuropol και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO), που βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης σε αυτόνομο οργανισμό ασύλου της Ε.Ε. Προχθές, εν τω μεταξύ, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν έλαβε χώρα συνάντηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού Blueprint για τη διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπου από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου των Συνόρων, της Μετανάστευσης και του Ασύλου της ΕΛ.ΑΣ. Η σλοβενική προεδρία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προτίθεται προσεχώς να συγκαλέσει νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα εστιάσει αποκλειστικά στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, χθες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μαζί με τις ΗΠΑ και 18 ακόμα χώρες (μη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται: «Ανησυχούμε βαθιά για τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια, τα δικαιώματά τους στην παιδεία, στην εργασία και στην ελεύθερη μετακίνηση. Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέσεις ισχύος και εξουσίας ανά το Αφγανιστάν να εγγυηθούν την προστασία τους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι κάλεσε τα κράτη-μέλη να υποδεχθούν τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και να επωμιστούν ισότιμα το βάρος της υποδοχής αυτής.

Τέλος, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το θέμα ανακοίνωσε ότι θα λάβει χώρα αύριο ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή