Μπορέλ για Αφγανιστάν: Καταστροφή για τις αξίες και την αξιοπιστία της Δύσης

Μπορέλ για Αφγανιστάν: Καταστροφή για τις αξίες και την αξιοπιστία της Δύσης

«Καταστροφή» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Καταστροφή» χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. Μιλώντας νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν θα είναι εφικτό να διασωθούν όλοι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την αποστολή της Ε.Ε. στη χώρα και οι οικογένειές τους.

Ο Ισπανός αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να μιλήσω καθαρά και ωμά: πρόκειται περί μίας καταστροφής. Μίας καταστροφής για τον αφγανικό λαό, για τις αξίες και την αξιοπιστία της Δύσης και για τις εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις». Οι εξελίξεις, τόνισε, «γεννούν πολλά ερωτήματα για την εικοσαετή εμπλοκή της Δύσης στη χώρα και το τι μπορέσαμε να πετύχουμε».

Διαβάστε επίσης ⇒ Πρώτες κραυγές και σφαίρες κατά Ταλιμπάν

Διαφώνησε, δε, με την τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν ότι η οικοδόμηση ενός κράτους δεν ήταν ποτέ ο στόχος στο Αφγανιστάν. «Κάναμε πολλά για να οικοδομήσουμε ένα κράτος στο Αφγανιστάν που θα μπορούσε να εγγυηθεί το κράτος Δικαίου και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε προ ολίγων εβδομάδων στην Τασκένδη με τον – έκπτωτο πλέον – πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, την πικρία που είχε εκφράσει για την κατάσταση στη χώρα του και τον φόβο του ότι δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την επέλαση των Ταλιμπάν.

Ο ύπατος εκπρόσωπος υπογράμμισε το «ηθικό καθήκον» της Ευρώπης να διασώσει όσους περισσότερους από τους Αφγανούς συνεργάζονταν με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές ότι περίπου τετρακόσιοι έχουν ήδη εκκενωθεί, αλλά ότι 300 ακόμα που υπάγονται στην ευάλωτη αυτή κατηγορία ακόμα προσπαθούν να φύγουν. Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, όπως ανέφερε, 106 στελέχη της Ε.Ε. που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν είχαν προσγειωθεί στη Μαδρίτη.

Ο κ. Μπορέλ μίλησε για «εξόριστους ανθρώπους, που φεύγουν για να σώσουν τις ζωές τους» και είπε ότι η κατάσταση, σε σχέση με τον κίνδυνο ενός προσφυγικού κύματος προς την Ε.Ε., δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή του 2015, καθώς το Αφγανιστάν βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα από ό,τι η Συρία.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή