Μετωπική σύγκρουση με φόντο τις πυρκαγιές

Μετωπική σύγκρουση με φόντο τις πυρκαγιές

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ημέρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζουν τα όπλα τους. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα της μειοψηφίας θα συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο προκειμένου να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πρώτο του μπρίφινγκ χάραξε την κυβερνητική γραμμή άμυνας αλλά και αντεπίθεσης για τα πυρά που θα δεχτεί η πλειοψηφία. «Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται».

«Σε live μετάδοση ζήσαμε όλοι μας την κατάρρευση του επιτελικού κράτους», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον Real FM, επισημαίνοντας πως για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την ανεπαρκή διαχείρισή τους «οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο – αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του επικεφαλής του δήθεν επιτελικού μηχανισμού». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «γελιέται ο πρωθυπουργός αν νομίζει ότι με ανασχηματισμούς και απομακρύνσεις προσώπων μπορεί να σβήσει τις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του».

Σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Στα Βίλια για 4η ημέρα κινδυνεύουν η ζωή και η περιουσία των πολιτών και καταστρέφεται το δάσος. Οι δικαιολογίες περιττεύουν. Πρόκειται για ανικανότητα του επιτελικού κράτους, αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, απουσία συστήματος πρόληψης και έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων. Ο κ. Μητσοτάκης ας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το πρόβλημα, αρκετά με τα επικοινωνιακά shows».

«Φθηνό αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα» χαρακτήρισε ο Γιάννης Οικονόμου όσα καταλογίζουν τα κόμματα στη λειτουργία του επιτελικού κράτους, που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Διευκρίνισε, μάλιστα δίνοντας στοιχεία, πως «την Τετάρτη επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα στα Βίλια, βρίσκονται εκεί 400 πυροσβέστες, είναι συνεργεία της περιφέρειας, είναι εθελοντές, είναι άνθρωποι του στρατού. Παλεύουν μέρα – νύχτα τη φωτιά και όμως η φωτιά επιμένει. Αυτό μας δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι μιλάμε για έναν νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων, που η ένταση και τα χαρακτηριστικά τους είναι πρωτόγνωρα», υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στα Βίλια αυτές τις ημέρες, από την πρώτη στιγμή».

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» πως «δεν μπορούμε να μασάμε τα λόγια μας την ώρα που για εννέα ημέρες καιγόταν η Εύβοια και για τέσσερις ημέρες καίγεται η Αττική με άπνοια». «Δεν υπάρχει ούτε ένας δασικός δρόμος ούτε μονοπάτι στο όρος Πατέρα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το κράτος που έφτιαξαν Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ έχει συνέχεια μόνο στην ανικανότητα», επεσήμαναν από την Ελληνική Λύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών. Εξέφρασε τη στήριξή του και την εμπιστοσύνη του στα στελέχη της Πυροσβεστικής και ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άντρες του Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν και την αυτοθυσία που έχουν επιδείξει στις δύσκολες επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε όλη τη χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή