Η Τουρκία «αγκαλιάζει» τους Ταλιμπάν

Η Τουρκία «αγκαλιάζει» τους Ταλιμπάν

Ο Ερντογάν προτείνει υπογραφή συμφωνίας ανάλογη με εκείνη της Λιβύης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλό μήνυμα σε Καμπούλ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες επιχειρεί να στείλει ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ακόμη μία προσπάθεια να καταδείξει ότι η Αγκυρα θέλει και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο υπολογίσιμης περιφερειακής δύναμης – τώρα με αφορμή την κρίση στο Αφγανιστάν: Αρχικώς τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στο καθεστώς των Ταλιμπάν, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει εκ νέου τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα τη Δύση πως με στρατιωτική παρουσία έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή, μέσω ανακοίνωσης λήψης ειδικών μέτρων στα νοτιοανατολικά σύνορά της, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή τείχους, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να καταδείξει πως λαμβάνει μέτρα αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ώστε να προσπαθήσει να βγάλει από την εικόνα της χώρας του το στοιχείο του κρατικού παράγοντα που εργαλειοποιεί αυτές τις ροές για να αποκομίσει σαφή οφέλη, κυρίως από την Ε.Ε.

«Οποιος και να βρίσκεται στην κυβέρνηση, είναι καθήκον μας να είμαστε δίπλα στο Αφγανιστάν και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι ανάγκη της αδελφοσύνης μας και του δικαίου. Ηδη εδώ και καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ήταν σε επαφή με τους Ταλιμπάν, και εμείς είχαμε εκφράσει πως μπορούμε να υποδεχθούμε τους διοικητές των Ταλιμπάν για να συζητήσουμε μαζί τους το μέλλον της χώρας και σήμερα τηρούμε την ίδια στάση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα τηλεοπτικά δίκτυα 24 TV και KANAL 7. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία, για την ηρεμία στο Αφγανιστάν, για την ασφάλεια των ομοεθνών μας στο Αφγανιστάν αλλά και για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας.  Eίμαστε ικανοποιημένοι από τις μετριοπαθείς και μετρημένες δηλώσεις που έχουν κάνει οι Ταλιμπάν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, παράλληλα, μνημόνευσε και την υπόθεση της εμπλοκής στη Λιβύη: «H στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, σε διεθνές επίπεδο θα ενισχύσει και θα διευκολύνει το έργο της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Το θέμα είναι να έρθουμε σε μια κοινή θέση με τις αρμόδιες αρχές του Αφγανιστάν. Μπορούμε να συζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό με μια διμερή συμφωνία παρόμοια με αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη», είπε.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Σε όλο το μήκος των συνόρων μας με το Ιράν θα χτιστεί τείχος, για να μην υπάρχουν παράνομες είσοδοι. Το τείχος έχει ύψος τριών μέτρων και πάνω από αυτό υπάρχει ένα μέτρο με συρματοπλέγματα. Πρέπει να πω ότι υπάρχουν και στα 109 χιλιόμετρα θερμικές κάμερες και συστήματα φωτισμού».

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Εβρο 

Τη σημασία της θωράκισης των συνόρων της χώρας, ιδιαίτερα στην προοπτική αύξησης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, έρχεται να υπογραμμίσει η σημερινή επίσκεψη στην περιοχή του Εβρου ανωτάτου κλιμακίου πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών. Oπως ανακοινώθηκε χθες, την «περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού» επισκέπτονται οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης μαζί με τους αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγό Κων. Φλώρο και της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Μιχ. Καραμαλάκη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ειδικότερα επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, στη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», στο συντονιστικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ορεστιάδα, καθώς και στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», τα σχέδια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών περιλαμβάνουν μετακίνηση μέσων και προσωπικού στον Εβρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT