«Κoινή πρόκληση το προσφυγικό»

«Κoινή πρόκληση το προσφυγικό»

Σε θετικό κλίμα η επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν για το Αφγανιστάν

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου μισή ώρα κράτησε η χθεσινή επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε σε καλό κλίμα και ανέδειξε την κοινή οπτική που έχουν οι δύο πλευρές απέναντι στην κρίση του Αφγανιστάν. Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει δηλώσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση και ότι αυτό που προέχει είναι να στηριχτούν οι χώρες άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για ακόμα μία κοινή πρόκληση των δύο πλευρών και έναν τομέα που οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά. Αφορά άλλωστε έναν τομέα της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ. 

Σε θετικό κλίμα κινήθηκε και η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και ιδίως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η μετανάστευση και οι διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγκυρας, ο πρόεδρος κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι εάν δεν καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί μια μεταβατική περίοδος στο Αφγανιστάν, η πίεση στο μεταναστευτικό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για όλους. Και βεβαίως και για τις δύο χώρες. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βοηθήσει τον αφγανικό λαό αλλά και τις γειτονικές χώρες –άποψη που συμμερίζεται και ο κ. Μητσοτάκης– και ιδίως το Ιράν, κάτι που εάν δεν γίνει, ένα νέο κύμα μετανάστευσης θα είναι προ των πυλών. Τόνισε, δε, πως είναι σε επαφή με την ιρανική κυβέρνηση και έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στα σύνορα των δύο χωρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις πυρκαγιές που έπληξαν τις δύο χώρες, τονίζοντας την κοινή πρόκληση που υπάρχει. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Ερντογάν που εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να αναβιώσουν οι συνεδριάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα θεσμό που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και ήταν σε ισχύ έως το 2014, οπότε σταδιακά εξέπεσε. Πριν από την επικοινωνία, κυβερνητικές πηγές είχαν επισημάνει πως «η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές» και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα κοινό πρόβλημα. Οι ίδιες πηγές κατέληξαν πως «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα».

Μήνυμα για τα σύνορα από τον Eβρο

Την αποτρεπτική ικανότητα των αμυντικών δυνάμεων της χώρας έναντι οποιασδήποτε μορφής απειλής υπογράμμισαν χθες από την περιοχή του Εβρου, την οποία επισκέφθηκαν συνοδευόμενοι και από τους αρχηγούς των Ενόπλων ∆υνάμεων και της Αστυνομίας, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιώτοπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης. «Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. ∆εν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμία απόπειρα παραβίασής τους», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τον κ. Παναγιωτόπουλο από την πλευρά του να υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και να κάνει λόγο για «άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων», για «αρμονική και εξαιρετική συνεργασία όλων των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων ∆υνάμεων», καθώς και για την «ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης εξετάστηκαν «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», τα οποία όπως ειπώθηκε «θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιπροσθέτως σημείωσε: «Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή