Γ. Οικονόμου: Καθαρές εξηγήσεις πό Μητσοτάκη σε Ερντογάν – Δεν θα ξαναζήσουμε το χάος του 2015

Γ. Οικονόμου: Καθαρές εξηγήσεις πό Μητσοτάκη σε Ερντογάν – Δεν θα ξαναζήσουμε το χάος του 2015

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε η επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ωστόσο πως φαίνεται ότι ανάλογες «σκέψεις υπήρχαν και στην απέναντι πλευρά διότι έγινε αντιληπτό πως η κρίση στο Αφγανιστάν θα έχει επιπτώσεις προς την περιοχή».

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε η επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσθέτοντας ωστόσο πως φαίνεται ότι ανάλογες «σκέψεις υπήρχαν και στην απέναντι πλευρά διότι έγινε αντιληπτό πως η κρίση στο Αφγανιστάν θα έχει επιπτώσεις προς όλη την περιοχή».

Διαβάστε ακόμη: Κοινή πρόκληση το προσφυγικό

«Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση».

Είμαστε σε εγρήγορση, πρόσθεσε, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν.

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορα της δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές του 2015 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι, είναι απολύτως καθαρή αυτή η εικόνα στην Ευρώπη και την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον Σκάι.

Η χθεσινή, διάρκειας 30 λεπτών, επικοινωνία επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, έγινε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε καλό κλίμα και ανέδειξε την κοινή οπτική αμφότερων των πλευρών έναντι της κρίση στο Αφγανιστάν. 

Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει δηλώσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. 

Κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση και ότι αυτό που προέχει είναι να στηριχτούν οι χώρες άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους. Στη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα. 

Διαβάστε ακόμη: Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή