Η σύνθετη φθινοπωρινή «σκακιέρα»

Η σύνθετη φθινοπωρινή «σκακιέρα»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα δύσκολο ξεκίνημα καλείται να κάνει το φθινόπωρο η κυβέρνηση, που έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις. Οι πυρκαγιές, με ζητούμενο την τάχιστη αποκατάσταση των πληγέντων, η πανδημία, το προσφυγικό και η απαιτούμενη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων αναμένεται να οδηγήσουν το Μαξίμου σε μια «επανεκκίνηση», είτε συνοδευθεί από έναν ανασχηματισμό είτε όχι. Το σήμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα δοθεί στη ΔΕΘ στις 11-12 Σεπτεμβρίου. Στην πολιτική εξίσωση, ρόλο θα παίξουν και οι πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις. Πολύ μικρές απώλειες για τη «γαλάζια» παράταξη, εξαιτίας κυρίως των πυρκαγιών, θα μεταφέρουν την πίεση αυτομάτως στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπου οι αριθμοί δεν ευημερούν εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι να αποδείξει κατ’ αρχάς στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. πως η χώρα παρουσιάζει ανθεκτικότητα απέναντι σε μια τριπλή απειλή: υγειονομική, κλιματική και διεθνή κοινωνική αναταραχή με αιχμή τις τραγικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Οι πυρκαγιές ήρθαν να βαρύνουν το κλίμα στο Μαξίμου και να το βγάλουν σε μεγάλο βαθμό από τους αρχικούς σχεδιασμούς του. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε πάτημα για κριτική σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας των πολιτών και η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται αύριο να ζεστάνει για τα καλά το πολιτικό σκηνικό. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παραδέχονται πως υπήρξαν λάθη και δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στη δίκαιη και fast track διανομή των 500 εκατομμυρίων ευρώ (δημιουργήθηκαν για αυτό τον λόγο πολύ γρήγορα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες). Παράλληλα θα προχωράει η υλοποίηση ενός στοχευμένου προγράμματος αποκατάστασης και ανάπτυξης ειδικά για την Εύβοια και την Αττική και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Διττός στόχος

Η πανδημία είναι το μεγάλο «αγκάθι» που συνοδεύει την κυβέρνηση εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Η μετάλλαξη «Δέλτα» προβληματίζει πολύ και έχει θέσει ήδη σε ετοιμότητα το υγειονομικό δυναμικό της χώρας. Η επιστροφή των καλοκαιρινών εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων είναι το εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να εκτοξεύσει τα κρούσματα σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα. Για αυτό, άλλωστε, δεν άργησε και η ανακοίνωση των μέτρων, που έχει διττό στόχο: την προστασία του κοινωνικού συνόλου με τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας σε όλες τις δραστηριότητες, αλλά και την προσέλκυση περισσότερων πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα με τις διευκολύνσεις που θα έχουν στην εργασία και το «ελευθέρας» που θα αποκτήσουν κυρίως στον τομέα της ψυχαγωγίας. Η καθημερινότητα των μη εμβολιασμένων θα αλλάξει και, όσο και αν συσπειρώσουν κάποιες ομάδες αρνητών, σε πολιτικό επίπεδο τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απειλούν τη διεθνή μονιμότητα και φέρνουν στο προσκήνιο και πάλι τον εφιάλτη του προσφυγικού που έζησε η χώρα το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί επίμονα από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Μαξίμου έχει δώσει προτεραιότητα στη φύλαξη των συνόρων. Στα αρμόδια υπουργεία έχει σημάνει συναγερμός και η Αθήνα συντονίζει τη δράση της με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και με το βλέμμα στραμμένο στη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή