Διπλή επίθεση από την Αγκυρα

Διπλή επίθεση από την Αγκυρα

Αναφέρεται στο προσφυγικό και ζητάει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα ξεκαθαρίζει στην Ε.Ε. πως δεν θα δεχθεί να φιλοξενεί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, ενώ με διπλή επίθεση στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, μιλάει για «βαρβαρότητα» εναντίον των προσφύγων και θέτει πάλι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης προσφύγων, δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έστω κι έναν περισσότερο πρόσφυγα, καθώς μέχρι τώρα έχει κάνει το καθήκον της ως πολιτισμένο κράτος. Κάποιοι, αν σκέφτονται πως θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για να υποστεί το επιπλέον βάρος, να ξέρουν πως αυτό δεν θα συμβεί». Ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε την Ε.Ε. πως δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει με όλους τους όρους τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και υποστήριξε πως υπό αυτές τις συνθήκες οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να κάνουν νέα πρόταση για το ζήτημα των προσφύγων από το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚP προτίμησε να επιτεθεί στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας! «Τα συρματοπλέγματα που στήνουν, όπως και η Ελλάδα που οδηγεί στον θάνατο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τρυπώντας τα φουσκωτά τους. Είναι αυτά πράγματα που κάνουν πολιτισμένες κοινωνίες; Ομως, γιατί κλείνουν τα μάτια σε αυτή τη βαρβαρότητα των Ελλήνων; Επειδή με αυτή τη συμπεριφορά της Ελλάδας δεν θα έρθουν στα σύνορά της πρόσφυγες, κλείνουν τα μάτια στη βαρβαρότητα του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας. Eδώ υπάρχει μια διπρόσωπη στάση. Αν εσείς δεν κάνετε αυτό που σας αναλογεί, μην περιμένετε να το κάνει η Τουρκία για εσάς», δήλωσε ο κ. Τσελίκ. Με πιο διπλωματική γλώσσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Κυριακή, ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες τρίτων χωρών απέναντι σε Αφγανούς που έχουν εργασθεί για τους δυτικούς θεσμούς και οι οποίοι περιμένουν να απομακρυνθούν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. 

Σύμφωνα με την Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως «η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να σηκώσει επιπλέον μεταναστευτικό βάρος». Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε από την πλευρά του, μέσω Twitter, ότι συζήτησε με τον Ερντογάν τις «πρόσφατες εξελίξεις» στο Αφγανιστάν, τις οποίες χαρακτήρισε «κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και αφού υποστήριξε πως η Αγκυρα επιθυμεί διάλογο και την επίλυσή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αμέσως μετά κατηγόρησε την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και για μαξιμαλιστικές θέσεις! 

«Οι σημαντικότερες συμφωνίες για τα νησιά είναι η Λωζάννη και η Συνθήκη των Παρισίων. Αυτές οι συνθήκες αναφέρουν ότι τα 23 νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Στρατιωτικοποίησαν 16 από αυτά» δήλωσε ο κ. Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας στοχοποίησε για άλλη μια φορά το Καστελλόριζο: «Ερχεσαι από 600 χιλιόμετρα και ζητάς θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το 10 τετραγωνικών μέτρων Καστελλόριζο, το οποίο απέχει από εμάς 1.950 μέτρα. Τι δίκαιο είναι αυτό;».

Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και ισχυρίστηκε πως «αγοράζοντας 3-5 μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 3-5 πλοία μην περιμένετε να έχετε υπεροχή έναντι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι άδικος κόπος. Την ώρα που έχετε τόσο μεγάλο εξωτερικό χρέος το να μπείτε σε μια τέτοια περιπέτεια είναι εναντίον της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών και δυσκολεύει τη ζωή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή