«Καθήκον μας η προστασία των συνόρων»

«Καθήκον μας η προστασία των συνόρων»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρόπο οργανωμένο, ασφαλή και ανθρώπινο, τόσο για τους Αφγανούς όσο και για την Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που προκαλείται από τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, αφενός τόνισε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προστατέψει εκ νέου αποτελεσματικά τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και αφετέρου έκανε λόγο για κοινό συμφέρον –επί του ζητήματος– Ελλάδας – Τουρκίας.

«Διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις, ειδικά στο μέτωπο του μεταναστευτικού, όπου πιστεύω ότι κάνουμε το καθήκον μας προστατεύοντας τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι επίσης και σύνορα της Ευρώπης, πάντα με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την α΄ αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, για να συνεχίσει: «Είναι σημαντικό, ιδίως όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, να στηρίξουμε (ως Ευρωπαϊκή Ενωση) τις χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόσθετες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη». Στη συνέχεια και αφού επανέλαβε ότι αυτό που επιχειρήθηκε στο παρελθόν –δηλαδή η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων– θα αποτραπεί όπως και τότε («καταφέραμε να το αποτρέψουμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική και στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά), πρόσθεσε: «Μίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν και πιστεύω ότι έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν».

Από την πλευρά της η κ. Μετσόλα τόνισε: «Το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα: H Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και με τα κράτη – μέλη της πρώτης γραμμής που επωμίζονται μια ευρωπαϊκή ευθύνη». Για να αναφερθεί στη συνέχεια στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας «προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και βιώνουν αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία που βλέπουμε, να αναζητήσουν προστασία στις χώρες της περιοχής». Με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συμφωνεί, λέγοντας ότι αυτό πρέπει «να επιτευχθεί με ασφαλή, ανθρώπινο και οργανωμένο τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή