Αντιδράσεις εκπαιδευτικών ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση να έχουν προκαλέσει την αντίδραση εκπαιδευτικών αλλά και φοιτητών. Οι καθηγητές από την πλευρά τους κάνουν λόγο για «παράλογο διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και μη», με αφορμή την υποχρέωση διεξαγωγής rapid test από τους καθηγητές που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι στην πλειονότητά τους οι ίδιοι είναι εμβολιασμένοι, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για τους φοιτητές, με τους οποίους θα κληθούν να βρεθούν στα ίδια αμφιθέατρα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που ζητούν τη διατήρηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, επικαλούμενοι υγειονομικούς λόγους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιστρέψει η πανεπιστημιακή ζωή σε κανονικές συνθήκες προς όφελος της ακαδημαϊκής διαδικασίας. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί υποχρεούνται στη διεξαγωγή δύο εργαστηριακών τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) σε εβδομαδιαία βάση, το κόστος των οποίων βαρύνει τους ίδιους και ανέρχεται στα δέκα ευρώ για το καθένα. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, ενώ στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έχουν εμβολιαστεί παρέχονται δωρεάν δύο self test την εβδομάδα, όπως επίσης και σε όλους τους μαθητές του δημοτικού, οι οποίοι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα του εμβολιασμού. 

Υπέρ του εμβολιασμού, αλλά κατά του υποχρεωτικού του χαρακτήρα τάσσεται η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), η οποία κάνει λόγο για παραλογισμό στις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Είναι παράλογο να υποχρεώνεις μόνο τους μη εμβολιασμένους να προχωρούν σε rapid τεστ και μάλιστα με το κόστος να βαρύνει τους ίδιους, αφού είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ιός μεταδίδεται και από τους εμβολιασμένους», υποστηρίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Μαλαγάρης. «Είχαμε ζητήσει την προτεραιοποίησή μας στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, το οποίο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υποστηρίζουμε την πρακτική του εμβολιασμού. Αλλά η μη παροχή δωρεάν ελέγχων στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς είναι σαν το κράτος να εκδικείται εκείνους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν», προσθέτει ο ίδιος. Η ΟΛΜΕ μάλιστα τονίζει ότι το 70% των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης είχε ήδη εμβολιαστεί πριν από την περίοδο των διακοπών, καθώς τα σχολεία είναι εξ αντικειμένου χώροι όπου παρατηρείται υψηλός συνωστισμός. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο μοναδικός τρόπος διαφύλαξης της δημόσιας υγείας είναι η αραίωση των τμημάτων και η δημιουργία νέων, ώστε στις σχολικές αίθουσες να βρίσκεται μικρότερος αριθμός μαθητών, περιορίζοντας τον κίνδυνο διασποράς. Εως αργά χθες το απόγευμα αναμενόταν η συνεδρίαση της ΟΛΜΕ προκειμένου να καταλήξει στην τελική της τοποθέτηση επί του θέματος.  

Οι πανεπιστημιακοί, από την πλευρά τους, επιθυμούν τον εμβολιασμό των φοιτητών και εξηγούν ότι οι ίδιοι είναι στην πλειονότητά τους εμβολιασμένοι. «Η πράξη του εμβολιασμού δείχνει ότι έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία, αλλά και προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, είναι μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας αλλά και εμπιστοσύνης στην επιστήμη, η οποία θα ενισχύσει τη συλλογική υγεία», τονίζει σε σχετική επιστολή ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή