Αλέξης Τσίπρας: Ολες οι ευθύνες προσωποποιούνται στον πρωθυπουργό

Αλέξης Τσίπρας: Ολες οι ευθύνες προσωποποιούνται στον πρωθυπουργό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από δύο εβδομάδες δεν έγινε ξεκάθαρη η κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου για απόλυτη στοχοποίηση του πρωθυπουργού σε σχέση με τις πυρκαγιές, η χθεσινή πρωτολογία του στη Βουλή έπεισε και τους πιο δύσπιστους. «Λυπάμαι που θα το πω, αλλά εσείς είστε πίσω από όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη. Ή, πιο σωστά, εσείς είστε όλα αυτά», είπε, συμπληρώνοντας πως «το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών δεν λύνεται με καρατομήσεις, ανασχηματισμούς και μετακινήσεις των πολιτικών ζόμπι που έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης». 

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δασική προστασία που κληρονόμησε στη δική του κυβέρνηση και έμειναν αναξιοποίητες. «Θα σας τις καταθέσω όλες. Και να αφήσετε αυτό το αλαζονικό ύφος. Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος. 

Ερχεστε εδώ ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας τα τελευταία χρόνια», ήταν η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, πως δεν προσέλαβε πυροσβέστες και δεν προχώρησε τους δασικούς χάρτες, αλλά ανακάλυψε ξαφνικά την κλιματική αλλαγή.

Από την πρώτη στιγμή στην Κουμουνδούρου χαρακτήρισαν υποκριτική τη συγγνώμη του πρωθυπουργού, καθώς δεν έγινε, όπως υποστηρίζουν, συγκεκριμένος όσον αφορά τα λάθη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κατάσβεσης. 

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας στην αρχή της ομιλίας του πως «ο κ. Μητσοτάκης, που έχει τη βασική ευθύνη, πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από δεκαπέντε ημέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;»

Η αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει υποστεί το πρώτο σοβαρό πλήγμα από τον Ιούλιο του 2019 που βρέθηκε στην εξουσία και για αυτό τον λόγο ο τέως πρωθυπουργός ανέφερε: «Θαρρώ πως έρχεται η στιγμή, κ. Μητσοτάκη, που θα υπάρξει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης στο “112”. Οχι από εσάς για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες για εσάς». 

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη θεσμοθέτηση άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί ενός έκτακτου εισοδήματος ανάγκης προς τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στη βόρεια Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μάνη και σε όποια άλλη περιοχή έχει πληγεί. 
Περιλαμβάνει για κάθε νοικοκυριό 400 ευρώ και ανεβαίνει κατά 200 ευρώ για το δεύτερο άτομο της οικογένειας και 100 ευρώ για το κάθε τέκνο σε μηνιαία βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή