Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτοκριτική και απαντήσεις στην κριτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτοκριτική και απαντήσεις στην κριτική

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και αναφορικά με την επόμενη μέρα, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, υπερασπιζόμενος μεν την προετοιμασία που είχε γίνει, τονίζοντας δε πως η σφοδρότητα των πυρκαγιών ήταν τέτοια που η προετοιμασία αποδείχθηκε τελικά πως δεν έφτανε. «Η πραγματικότητα είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε δάση απεριποίητα για δεκαετίες, και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές, όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης από την πρώτη προσβολή, γίνονται πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως παρ’ όλα αυτά η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει τη συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης, για δεύτερη φορά έπειτα από το διάγγελμα που είχε απευθύνει λίγα 24ωρα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη κυρίως στην προετοιμασία. «Στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και για αυτήν διατέθηκαν 51 εκατ. ευρώ σε δήμους και στα δασαρχεία, τα αποτελέσματα δυστυχώς δεν ήταν τα αναμενόμενα, γι’ αυτό και τώρα η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασία με το πρόγραμμα “Τριάδες”», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «σε βάθος χρόνου θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς και ζώνες δασοπροστασίας». Παράλληλα προανήγγειλε την προμήθεια περισσότερων εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για δημιουργία μιας νέας ειδικής μονάδας για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συγγνώμη που είχε ζητήσει λέγοντας πως «δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης, αλλά σύνθημα για δράση», υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο προβλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια μια μεταβατική φάση, όπου ξένες δυνάμεις θα συνδράμουν τις ελληνικές. Οσον αφορά την κριτική για το «112», ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πολιτικής των εκκενώσεων. Προσβάλλει τα θύματα παλαιότερων πυρκαγιών», είπε και πρόσθεσε πως σχεδόν όλοι οι οικισμοί που εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών σώθηκαν. Χαρακτήρισε, δε, «μικρόψυχη» την κριτική που ασκείται για τις εκκενώσεις, λέγοντας πως πρόκειται για συλλογική κατάκτηση. «Το “112” δεν υπάρχει ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Βρετανία, ούτε στη Γαλλία. Στη Γερμανία ασκείται κριτική γιατί δεν υπήρχε το “112” στις φονικές πλημμύρες».

Με το πέρας της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς. «Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω την Ε.Ε., τον μηχανισμό rescEU, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συνέβαλαν, αλλά και όλες τις χώρες που συνέβαλαν διμερώς», είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του στις πυρκαγιές, ενώ υπήρξε αλληλογραφία και με τον πρίγκιπα Κάρολο για τον ίδιο λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή