ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Γ. Οικονόμου για εμβολιασμό: Πάντα στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο που βρίσκεται στο τραπέζι, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Γ. Οικονόμου για εμβολιασμό: Πάντα στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο που βρίσκεται στο τραπέζι, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τόνισε, ανάλογα με τον ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών, η επιλογή αυτή θα αξιολογηθεί. Πάντως, όπως σημείωσε κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών, από τις 16 Αυγούστου ο ρυθμός εμβολιασμού είναι καλύτερος, ενώ έκανε λόγο για ικανοποιητική τάση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κρας τεστ για την υποχρεωτικότητα

Επεσήμανε, δε, ότι επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αν χρειαστεί, θα γίνει σε κατηγορίες εργαζομένων βάσει των στοιχείων που θα υπάρχουν για τον εμβολιασμό τους, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και τη δυνατότητα ελέγχου.

«Θα ήταν λάθος να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών»

«Δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας. Από αυτά με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 4,9 δισ. άνθρωποι στον κόσμο. Από την άλλη όμως θα ήταν και ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια» δήλωσε ο κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στο θέμα των εμβολιασμών. «Η επιστήμη μας έδωσε τα όπλα που χρειαζόμαστε. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού» πρόσθεσε.

«Από τη στιγμή που η πανδημία επιμένει και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη, η Δέλτα, είναι πιο επιθετική, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάθε μέρα κλείνονται πολλές χιλιάδες νέα ραντεβού. Αυτό μεγαλώνει την υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αποκατάστασης της ζωής μας  στην πληρότητά της».

Επέμεινε, δε, ότι «η επιστήμη μας έδωσε τα όπλα που χρειαζόμαστε. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στηριγμένης τόσο στα πορίσματα της ιατρικής όσο και στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου. Τα μέτρα που λάβαμε έχουν στόχο να προστατεύσουν, με διαφορετικό τρόπο, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους».

«Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που ο ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος στους πάντες, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια για όλους» εξήγησε.

Ερωτηθείς αν θα ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου και στις εκκλησίες, όπως σε άλλους κλειστούς χώρους, η υποχρέωση εισόδου με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ανέφερε ότι στα εστιατόρια, για παράδειγμα, δεν μπορεί να φορά κανείς μάσκα. Ως προς τις εκκλησίες, τόνισε ότι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, τα οποία αφορούν πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς, ενώ υπογράμμισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κικίλιας: Αυστηροί έλεγχοι για εφαρμογή των μέτρων – Εμβολιασμοί έξω από ναούς από την Κυριακή

⇒ Διαβάστε ακόμη: Στην Κρήτη η πρώτη εκκλησία – εμβολιαστικό κέντρο

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μενέντεζ

Ως προς τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στο πρόσωπο του κ. Μενέντεζ έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Έναν άνθρωπο με αρχές, προσηλωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους. Υπογράμμισε παράλληλα, ότι αναμένουμε την ολοκλήρωση του Νόμου περί ‘Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021, ο οποίος θα αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών μας σχέσεων» είπε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με εστίαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ο κ. Μενέντεζ ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: “Είμαστε ευγνώμονες για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας, στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας” και πρόσθεσε: “Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η κλιματική αλλαγή”».

Πυρκαγιές: Αποκατάσταση πληγέντων

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποκατάστασης των πληγέντων από τις πυρκαγιές ο κ. Οικονόμου είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων περίπου 10,5 εκατ. ευρώ σε 1.214 μοναδικούς δικαιούχους, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με Δήμους και περιφέρειες έργα απομάκρυνσης καμένων ιστάμενων κορμών που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Για τη συζήτηση στη Βουλή

Ως προς τη συζήτηση την Τετάρτης στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «χθες, ο Κυριάκος κ.Μητσοτάκης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την οργάνωση της προστασίας των δασών είναι έτοιμος να ακούσει κάθε γόνιμη πρόταση. Αναγνώρισε αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών, κυρίως ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και ανέπτυξε συγκεκριμένες θέσεις, αποφάσεις, αλλά και σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Εστίασε στην ομιλία του στις άμεσες πολιτικές οικονομικής υποστήριξης των πληγέντων, αλλά και στα έργα  αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Το σημαντικότερο έδωσε το στίγμα των απόψεών μας ότι για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε -και πολύ περισσότερο να περιορίζουμε- τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε ενέργεια, στον τρόπο που κυκλοφορούμε, στον τρόπο που παράγουμε την τροφή μας, στον τρόπο που ζούμε στις πόλεις μας. Και αυτή είναι ίσως η πιο ουσιαστική συζήτηση που έχουμε μπροστά μας».

Βάσεις 2021: Έως τη Δευτέρα τα αποτελέσματα

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται έως τη Δευτέρα.

Ιδιωτικό ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ για την εγκατάσταση της κόρης του, η οποία ξεκινά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται πίσω στα καθήκοντά του τη Δευτέρα.

Τελευταίες ειδήσεις