Νέα «όπλα» στη μάχη των εμβολιασμών

Νέα «όπλα» στη μάχη των εμβολιασμών

Σε πλατείες και ιερούς ναούς τις επόμενες ημέρες κινητές μονάδες για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένη προσπάθεια για την αύξηση των εμβολιασμών δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να επεκταθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Τα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολιασμών είναι κατ’ αρχήν αισιόδοξα τις τελευταίες ημέρες, καθώς παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκαν τα εμβολιαστικά ραντεβού, τα οποία και λόγω των καλοκαιρινών διακοπών είχαν μειωθεί πολύ. Τις επόμενες ημέρες, κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας θα βρεθούν σε πλατείες και έξω από ιερούς ναούς, αρχικά στην Κρήτη και ακολούθως σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, για τον εμβολιασμό όσων το επιθυμούν ή και όσων συναντούν κάποια δυσκολία να κλείσουν ραντεβού με το υφιστάμενο σύστημα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου, υπενθυμίζοντας την έμπρακτη στήριξη που έδωσε στο πρόγραμμα εμβολιασμού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να κλείνουν εμβολιαστικά ραντεβού και ιδιώτες γιατροί. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε χθες ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί. 

Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Υγείας καταγράφεται αύξηση των εμβολιασμών σε υγειονομικούς ενόψει της έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικότητας και εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες, μέχρι την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των εμβολιασμένων εργαζομένων στη δημόσια υγεία θα αυξηθεί περισσότερο. Δεν περνά απαρατήρητο ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε χθες η ΠΟΕΔΗΝ ως αντίδραση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είχε πολύ μικρή ανταπόκριση στις τάξεις των εργαζομένων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, στην 1η ΥΠΕ η συμμετοχή στη στάση εργασίας χθες ήταν 0,99% στα νοσοκομεία, ενώ δεν απήργησε κανένας από τους εργαζομένους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στη 2η ΥΠΕ το ποσοστό συμμετοχής ήταν 2,5%, όπως και στην 3η ΥΠΕ. Χαμηλή ήταν η συμμετοχή και στην 7η ΥΠΕ, στην Κρήτη, όπου στα Χανιά συμμετείχε στη στάση εργασίας το 2,5% και στο Ρέθυμνο το 1,9%, ενώ στο «Βενιζέλειο» ήταν μηδενική η συμμετοχή. Παράλληλα, δεν φαίνεται να βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση η προσπάθεια της ΠΟΕΔΗΝ να δυσκολέψει την καταγραφή των εμβολιασμένων και μη εργαζομένων, που εκδηλώθηκε με κάλεσμα να μην δώσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στις διοικήσεις των νοσοκομείων εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί. 

Εκκληση προς τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους έκανε χθες, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Συγκεκριμένα, παροτρύνει τους εκδρομείς κατά την επάνοδό τους στις σταθερές ασχολίες τους να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και να προσέχουν τις πρώτες 7 με 10 ημέρες. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», τόνισε η ίδια, καθώς παρατηρείται αυξημένο «νησιωτικό φορτίο», με ενδείξεις μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα και επέκτασης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από την 1η έως την 25η Αυγούστου το ποσοστό κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών υπερδιπλασιάστηκε, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ. Στο μεταξύ, χθες καταγράφηκαν 3.538 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 336 συμπολίτες μας, ενώ 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή