Αντιπαράθεση με φόντο τις καταστροφικές φωτιές

Αντιπαράθεση με φόντο τις καταστροφικές φωτιές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη θετική ψήφο μόνο των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας εγκρίθηκαν χθες από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκαν προσφάτως με τα «Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών» και «για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021». Τις καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κομμουνιστικό Κόμμα και ΜέΡΑ25, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση δήλωσαν επιφύλαξη να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τρίτη, όταν και θα τεθούν προς τελική έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία.

Πόλωση

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας είχε όλα τα χαρακτηριστικά της πόλωσης, η οποία επικράτησε και στην προ μιας ημέρας συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών – στιγμές της οποίας, άλλωστε, πολλοί ομιλητές μνημόνευσαν χθες. Η μεν «γαλάζια» πλειοψηφία γενικώς υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και μίλησε επικριτικά για το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Η δε αντιπολίτευση έστρεψε εκ νέου τα πυρά της κριτικής της στο «επιτελικό κράτος» της Ν.Δ., με κύριο επιχείρημα τις εκτεταμένες καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Για «μια κουλτούρα διακυβέρνησης που ταιριάζει και αξίζει σε μια σύγχρονη χώρα όπως είναι η Ελλάδα» έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ. Μ. Παπαδόπουλος. Για «παταγώδη κατάρρευση του μύθου του επιτελικού κράτους» μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βαγγ. Αποστόλου, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε «ανοργανωσιά και χάος». Ενδεικτική των τάσεων που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το θέμα αυτό ήταν, μεταξύ άλλων, η επισήμανση του Π. Κουρουμπλή πως πρέπει να υπάρξει εισαγγελική έρευνα. «Καταστρέψατε μια ολόκληρη περιοχή», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη, και συνέχισε: «Γι’ αυτό πρέπει να παρέμβουν οι εισαγγελείς. Και αν δεν το κάνουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα τους αναγκάσω με μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσω, γιατί οφείλουν να πάρουν θέση. Να ερευνήσουν».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Γ. Αρβανιτίδης υποστήριξε πως «αποδείχθηκε περίτρανα ότι τελικά όποιος και να κυβερνάει –Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ– συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο». Με ανάλογες θέσεις κριτικής τοποθετήθηκαν και χθες εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της Ελλ. Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή