ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική θύελλα λόγω βάσεων

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν τα αποτελέσματα

Πολιτική θύελλα λόγω βάσεων

Η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και οι κενές θέσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα προκάλεσαν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για εμπαιγμό των μαθητών και των οικογενειών τους από την κυβέρνηση: «40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης. Τέτοια κατάφωρη αδικία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. «Μετά τη σημερινή σφαγή εισακτέων, είναι σαφές ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί, κάποιος πρέπει να μεριμνήσει και για την “εγκατάσταση” των Ελλήνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τρόπο που να αρμόζει στις επιδόσεις τους, στον κόπο και στις θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη, που είναι ισοδύναμη με το αύριο της χώρας μας».

Η απάντηση ήταν άμεση από τον  Γιάννη Οικονόμου, αναφέροντας για τον κ. Τσίπρα πως «λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Οταν, όμως, θέλεις να βοηθήσεις τους πολίτες, τους λες την αλήθεια. Ενώ όταν επιχειρείς να  βοηθήσεις  τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει, δυστυχώς, το δεύτερο. Και αυτή είναι η αιτία που επιμένει να υποστηρίζει το αδιέξοδο του χθες, με τα χιλιάδες παιδιά να καταλήγουν σε σχολές που στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν και σε τμήματα από όπου ποτέ δεν αποφοιτούν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «ο δρόμος που ανοίξαμε με τη μεταρρύθμιση δίνει δύναμη και κύρος στα ελληνικά πανεπιστήμια, δίνει σημασία και αξία στις σπουδές».

Από το υπουργείο Παιδείας δήλωσαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πιστοί, ακόμη, στα fake news και στη μαζική αναπαραγωγή τους, με ταυτόχρονες σχεδόν δημοσιεύσεις των κ.κ. Τσίπρα, Φίλη, Τσακαλώτου, Ηλιόπουλου, και με δημιουργική αριθμητική, υπολογίζουν 40.000 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ. Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: Μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 περυσινούς. Οχι 20.000 ή 25.000 περισσότεροι από πέρυσι, που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταστροφολογώντας. Και μάλιστα οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να επιλέξουν τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση».

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά στον πρωθυπουργό πως «δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια, έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές και αποφασίζει να “κόψει τα φτερά” χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους» ανέβασε ακόμη πιο πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης. O κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Οι αναφορές στην οικογένεια του πρωθυπουργού είναι χαρακτηριστικές της αντίληψής του για την πολιτική. Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει να μην ασχολούνται με τη γυναίκα και τα παιδιά του κ. Τσίπρα. Θα επιμείνουμε σε αυτό. Είναι θέμα ηθικής και πολιτικής τιμής». 

«Να καταργηθούν η απαράδεκτη ελάχιστη βάση εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων, που μόνο αποκλεισμούς έχουν να δώσουν», ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τελευταίες ειδήσεις