«ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο»

«ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προσήλωσης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας, με ορισμένα εξ αυτών να έχουν ευθέως αποδέκτη την Αγκυρα, εξέπεμψαν χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Ν. Δένδιας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα στην εκ μέρους της Τουρκίας αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και, φυσικά, στην απειλή πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον της χώρας μας, με τον κ. Μενέντεζ να τονίζει χωρίς περιστροφές: «Ελπίζαμε πάντα ότι η Τουρκία θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως μια κοσμική κυβέρνηση, ως ένας καλός σύμμαχος, που θα προάγει τη δημοκρατία. Δυστυχώς ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που ελπίζαμε και πρέπει να διαχειριστούμε την τρέχουσα πραγματικότητα».

Λίγο πριν, ο κ. Δένδιας σημείωνε αναφερόμενος στις τουρκικές αμφισβητήσεις με επίκεντρο τα ελληνικά νησιά: «Είναι η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα αυτών των νησιών που αμφισβητεί καθημερινά η Τουρκία. Κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα που προβλέπονται ρητά και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει εκδώσει, κατά παράβαση κάθε κανόνα δικαίου, απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών. Είναι η μόνη χώρα στην παγκόσμια κοινότητα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον άλλης χώρας. Και μάλιστα εάν αυτή η άλλη χώρα ασκήσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε με έμφαση ότι η χώρα μας «είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και βεβαίως είναι απολύτως προσηλωμένη στην αποχή χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας», με τον υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο να σχολιάζει: «Θα πρέπει η κάθε χώρα να έχει τα δικά της εξασφαλισμένα δικαιώματα στην ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι όταν υπάρχει ρήξη ή διαφωνίες, θα πρέπει αυτές να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Δένδιας στάθηκε ιδιαίτερα στο εξαιρετικό –όπως χαρακτηρίζεται– επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον: «Διανύουμε το καλύτερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, έχοντας εγκαθιδρύσει έναν στρατηγικό διάλογο σε όλους τους τομείς. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αμοιβαία αντίληψή μας είναι ότι η σχέση αυτή δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε, αντικατοπτρίζει όμως τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στην προώθηση της διεθνούς νομιμότητας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά. «Θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας σε ό,τι αφορά επίσης και την προαγωγή της δημοκρατίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την επίτευξη αυτού του στόχου», απάντησε ο κ. Μενέντεζ.

Με αφορμή τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του εξέφρασε εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης την απερίφραστη καταδίκη για την «ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ». «Οι ΗΠΑ θυμούνται τους φίλους τους και τους συμμάχους, αλλά και τους εχθρούς», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τη χώρα μας για την αλληλεγγύη στον αμερικανικό λαό και για τα συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από μια «άνανδρη τρομοκρατική επίθεση».

Με την κ. Σακελλαροπούλου

Ο κ. Μενέντεζ, τέλος, τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. «Εχουμε εκτιμήσει την ευαισθησία σας για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, τη στράτευσή σας στον αγώνα εναντίον όσων υπονομεύουν την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και το ενδιαφέρον σας για την ισχύ του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου, αρχές στις οποίες η Δύση είναι προσηλωμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή