Να «παγώσει» η αναστολή ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Να «παγώσει» η αναστολή ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διαλύσει το ΕΣΥ και να δρομολογήσει την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή του νόμου για την υποχρεωτική αργία, καθώς και της στέρησης μισθού στους υγειονομικούς, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν με τον πιο εμφατικό τρόπο να δείξουν πως η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να απειλείται αυτή τη στιγμή η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. «Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Αφού επί 1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, τώρα το αποψιλώνει, την ώρα που η παταγώδης αποτυχία του φέρνει νέο κύμα πανδημίας», ανέφερε η κεντρική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Το μέτρο της υποχρεωτικής αργίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ξεκινά από αύριο και, όπως τονίζει ο κ. Ξανθός στην ερώτησή του, «η κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για “συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι” και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζομένους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας.

Η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης (συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα. Από τη μια τιμωρητισμός και κοινωνική αγριότητα και από την άλλη ευθεία υπονόμευση της καθημερινής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να προβλεφθεί η εσωτερική μετακίνηση του ανεμβολίαστου προσωπικού, ώστε τα τμήματα αιχμής, ΜΕΘ, μονάδες COVID, ογκολογικές κλινικές, μονάδες τεχνικού νεφρού κ.λπ., σε πρώτη φάση να στελεχωθούν μόνο με υγειονομικό προσωπικό που έχει κάνει το εμβόλιο.

Ο Ανδρέας Ξανθός ζητεί από τον Βασίλη Κικίλια να προχωρήσει σε εκτόνωση της κρίσης με την αναστολή εφαρμογής του νόμου ν. 4820/2021 για υποχρεωτική αργία τού μη εμβολιασμένου προσωπικού. Οπως αναφέρει στην ερώτησή του, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει «ένας σοβαρός διάλογος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας».

Οι «μηχανές» έχουν ανάψει στην Κουμουνδούρου με στόχο η κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος να είναι ηχηρή τη φετινή χρονιά. Το Πολιτικό Κέντρο συνεδρίασε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε το άτυπο όργανο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει ήδη ξεκινήσει να συζητείται στη Βουλή και τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο ενόψει της ΔΕΘ και της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 18-19 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή