Ελληνοτουρκικά: Προκλητική επαναφορά διεκδικήσεων

Ελληνοτουρκικά: Προκλητική επαναφορά διεκδικήσεων

Η κρίση στο Αφγανιστάν τόνωσε την αυτοπεποίθηση της Αγκυρας

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανανεωμένη αυτοπεποίθηση της Αγκυρας –η οποία προκύπτει από την αύξηση του γεωπολιτικού αποτυπώματός της λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν– εκπέμπει η επιστροφή Τούρκων αξιωματούχων στη ρητορική της έντασης και στο Αιγαίο.

Η επαναφορά του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μόλις λίγες ημέρες μετά το τηλεφώνημα ανάμεσα στους ηγέτες Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λειτούργησε ως υπενθύμιση προς την Αθήνα για το γεγονός ότι η Αγκυρα συντηρεί στο ακέραιο το σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Χθες ο κ. Ακάρ επανήλθε λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αγωνίζονται «εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων FETO, PKK, YPG και ISIS στα βόρεια του Ιράκ και στη Συρία, εναντίον κάθε ρίσκου, απειλής, κινδύνου στην Κύπρο και στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, εντός της χώρας και πέρα των συνόρων μας».

Η στάση της Αγκυρας δεν εκπλήσσει την Αθήνα, αν και αποτελεί κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα μια πιο εποικοδομητική στάση της Τουρκίας θα ήταν θεμιτή.

Σε κάθε περίπτωση, αφενός λόγω του προσφυγικού, αφετέρου λόγω των πιέσεων της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα των ελληνοτουρκικών, υπάρχουν μικρά περιθώρια για ουσιαστική αισιοδοξία. Ενώ, όπως όλα δείχνουν, και οι προσπάθειες αναβίωσης μιας πενταμερούς για το Κυπριακό οδηγείται σε ναυάγιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή