Νέο επιθετικό drone παρουσίασε ο Ερντογάν

Νέο επιθετικό drone παρουσίασε ο Ερντογάν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο πλαίσιο της τελετής παρουσίασης του νέου επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar-Akinci, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «η Toυρκία ανήκει στις τρεις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», ενώ προέβη σε απειλητική προειδοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος θέλει να μετακινήσει έστω και μια πέτρα στην περιοχή μας, θα ζητήσει τη συγκατάθεση της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συμμετείχε στην τελετή παραλαβής του πρώτου συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους, το οποίο παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Bayraktar στη Ραιδεστό στην ανατολική Θράκη και ανήκει στον γαμπρό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ. 

«Τώρα με το μη επανδρωμένο επιθετικό αεροσκάφος Akinci, o κόσμος θα μπει σε διαφορετικές διαβουλεύσεις. Ασχέτως τρόπου, όλοι βλέπουν μια αλήθεια. Ξέρουν πως όποιος σχεδιάζει κάτι για την περιοχή, πρώτα θα κοιτάζει την Τουρκία. Κι αν κάποιος θέλει να κάνει μία κίνηση, δεν θα το σκεφτεί δύο φορές, αλλά 200 ίσως και 2.000 φορές και μετά θα κάνει κίνηση».

Το συγκεκριμένο drone μπορεί να μεταφέρει πυρομαχικά και σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχει τη δυνατότητα συνεχόμενης πτήσης για περίπου 24 ώρες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας όμως θεωρείται πως έχει αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα άρουν το εμπάργκο στην Τουρκία και δεν θα παραχωρήσουν τα F-35, καθώς ο ίδιος υποσχέθηκε μη επανδρωμένο μαχητικό και τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε πρωτοπόροι και στην κατασκευή του μη επανδρωμένου μαχητικού. Οταν το καταφέρουμε θα είμαστε κι ένα βήμα μπροστά από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς που δεν μας παραδίδουν».

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αγοράς δεύτερης συστοιχίας S-400 και τόνισε πως «με τη Ρωσία, για τους S-400 δεν έχουμε κάποιο κόλλημα να αγοράσουμε δεύτερο πακέτο. Με τη Ρωσία έχουμε πολλά βήματα και για τους S-400 και για την αμυντική βιομηχανία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χθες θεμελίωσε το έργο της κατασκευής του νέου κτιρίου του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο θα έχει το σχήμα όχι Πενταγώνου, αλλά ημισελήνου και θα είναι έτοιμο το 2023. Στόχος της Αγκυρας είναι όλα τα επιτελεία Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας να συγκεντρωθούν σε αυτό το νέο κτίριο, το οποίο σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης χτίζεται κοντά στις νέες εγκαταστάσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Λόγω της 99ης επετείου της νίκης των δυνάμεων του Κεμάλ επί του ελληνικού Στρατού, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «ο ηρωικός στρατός μας κατάφερε να σύρει τον εχθρό από το κέντρο της Ανατολίας μέχρι τη Σμύρνη, σε σύντομο χρονικό διάστημα 14 ημερών, υπογράφοντας μια σπάνια ιστορική επιτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή