ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Προωθητικός και όχι τιμωρητικός ο ανασχηματισμός

Για ανασχηματισμό των «ανοικτών μετώπων» που είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των αποφάσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Κυβερνητικές πηγές: Προωθητικός και όχι τιμωρητικός ο ανασχηματισμός

Για ανασχηματισμό των «ανοικτών μετώπων» που είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός, σε δύο μεγάλους τομείς, όπως η Υγεία και η Πολιτική Προστασία, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των αποφάσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. 

«Ο ανασχηματισμός αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν οι αλλαγές στα Υπουργεία Υγείας , Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Έρχεται, λοιπόν, να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.  

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν προκαλούνται ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων. 

Οι αλλαγές επίσης αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του».

Επίσης, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως «με αυτόν τον ανασχηματισμό αξιοποιούνται πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και διακομματικής αναγνώρισης. Με σημαντική εμπειρία και προσφορά την πρώτη γραμμή σε πεδία που προσομοιάζουν με τα κυβερνητικά καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως στην περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη και της Ασημίνας Γκάγκα.

Σημειώνουν δε πως «πλέον υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών (Εύβοια, Δυτ Μακεδονία, Αχαϊα) με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη».

Σχολιάζοντας την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων αναφέρουν ότι «ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο  κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση την πολύχρονη εμπείρια του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι «η επιλογή Αποστολάκη έχει διακομματικό χαρακτήρα και ότι ενημερώθηκαν τα γραφεία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά. «Μπορεί να βάλει σε τάξη την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, αυτός ως υπουργός θα κάνει τις κρίσεις», προσθέτουν οι πηγές και τονίζουν αναφερόμενες στην απομάκρυνση του Μ. Χρυσοχοϊδη, πως «όταν γίνεται μια μεγάλη φυσική καταστροφή προφανώς υπάρχει και μια σημαντική ευθύνη που την έχει ο πολιτικός προιστάμενος. Συμπλήρωναν δε ότι «δεν έφυγε μόνο για τις πυρκαγιές αλλά και για ζητήματα ασφαλείας όπου η κυβέρνηση είχε κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του κ. Πλεύρη τονίζουν ότι «γνωρίζει όσο λόγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας και πως είναι ο σωσρός άνθρωπος στη σωστή θέση. Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για την δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας. Σημαντική είναι η προσθήκη της κας Ασημίνας Γκάγκα προέδρου του ΚΕΣΥ, γιατρού που βρέθηκε αυτά τα δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Αναφέρουν ακόμη ότι «η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».

Σχετικά με την επιλογή της Ασημίνας Γκάγκα, αναφέρουν πως θα είναι εκείνη που «θα τρέξει τα νοσοκομεία» ενώ για την τοποθέτηση του Σίμου Κεδίκογλου στη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική, «δείχνει το βάρος που θέλει η κυβέρνηση να ρίξει στην Εύβοια». 

Τέλος, σημειώνουν ότι η διατήρηση υπουργών όπως της Νίκης Κεραμέως δείχνει ότι οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές είναι σωστές και ότι όπως καταγράφηκε σε μετρήσεις της κοινής γνώμης η κυβέρνηση είναι καλή και για αυτό δεν έγιναν αλλαγές στον σκληρό πυρήνα.