Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της άρνησης Αποστολάκη

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της άρνησης Αποστολάκη

Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωσή του ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν η πρώτη φορά που ένα πρόσωπο που δεν μπήκε τελικά στην κυβέρνηση έκλεψε την παράσταση ενός ανασχηματισμού. Μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη ακολούθησε ένα έντονο παρασκήνιο, που οδήγησε τελικά στην άρνησή του να αποδεχθεί το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πριν από περίπου δέκα ημέρες φέρεται να έγινε η πρώτη διερευνητική επαφή από το Μαξίμου προς τον πρώην υπουργό. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως του προτάθηκε αρχικά η θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αξιολόγησαν την επιχειρησιακή του εμπειρία και την ικανότητά του να διοικεί, ωστόσο η προϋπηρεσία του ως επικεφαλής του Πενταγώνου δεν του επέτρεψε να συμφωνήσει. Ακολούθησε νέα πρόταση, που του έδινε τα ηνία του υπουργείου. Οπως δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, είχε συμφωνηθεί και η φύση του χαρτοφυλακίου που θα αναλάμβανε, το οποίο ουσιαστικά θα είχε να κάνει με τις φυσικές καταστροφές.

Την προηγούμενη Δευτέρα ο Ευάγγελος Αποστολάκης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση που του έγινε. Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του ξεκαθάρισε πως «μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία». Και μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρώην υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να δεχθεί.

Από την Ηρώδου Αττικού μεταδίδουν πως και τη Δευτέρα το βράδυ, δηλαδή λίγες ώρες πριν από τον ανασχηματισμό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του.

Εκπλήσσοντας τους πάντες και προκαλώντας πολιτικό σεισμό, ο Ευάγγελος Αποστολάκης με μια δήλωσή του στο ieidiseis.gr ξεκαθάρισε, μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, ότι δεν σκόπευε να παραστεί στη χθεσινή ορκωμοσία. «Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση… Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πριν από αυτή τη δήλωση, γύρω στη 1 το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Αποστολάκης είχε επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να τον ενημερώσει για την απόφασή του να αρνηθεί την πρόταση.

Τι μεσολάβησε; Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τις δικές τους εκδοχές. Είναι σαφές πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, περίπου 15 λεπτά πριν από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επικοινώνησε με τον Μιχάλη Καλογήρου, διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, να τον ενημερώσει. Οι υψηλοί τόνοι που ακολούθησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμάται ότι επηρέασαν την απόφαση του πρώην υπουργού. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν, επίσης, πως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «παγιδεύσει» τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει μια νέα υπουργική δομή και ότι θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Οικονόμου σε δήλωσή του ανέφερε πως «είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μια μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε έναν τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής».

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως ο πρώην υπουργός Αμυνας ζήτησε χθες το πρωί από το Μαξίμου να μην ανακοινωθεί το όνομά του αν δεν υπάρξει διακομματική συναίνεση. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο και το γεγονός πως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Προεδρία της Δημοκρατίας είχε συνεννοηθεί μαζί του, λαμβάνοντας την απάντηση πως στην ορκωμοσία θα παραστεί με τη σύζυγό του. Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Οικονόμου επανήλθε, τονίζοντας πως «μέσα σε δύο ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα “άξιο στέλεχος” που παγιδεύτηκε. Οταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια. Οταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε τον λόγο του και “συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις”, επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή