Μετωπική στη Βουλή με επίκεντρο το ασφαλιστικό

Μετωπική στη Βουλή με επίκεντρο το ασφαλιστικό

«Θα ήθελα να σας προτρέψω να συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο. Είστε χορηγοί μας», ανέφερε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Χατζηδάκης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται εντός Βουλής κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως καταδεικνύουν όχι μόνο το νομοσχέδιο για την ασφάλιση που συζητείται από χθες και τίθεται προς έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία σήμερα, αλλά και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στο σύνολό τους οι συνεδριάσεις νομοθετικού έργου και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Την ίδια στιγμή και ενώ η κυβερνώσα πλειοψηφία δείχνει να έχει απέναντί της όλα τα άλλα κόμματα, η αντιπολίτευση δεν μεταδίδει εικόνα «μετώπου», καθώς το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ μνημονεύεται συχνά με επικριτική διάθεση όχι μόνο από το ΚΚΕ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25.

Η φράση «καμία συναίνεση», που είπε χθες από του βήματος της Ολομέλειας ο πρώην υπουργός και εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Βίτσας, επιβεβαιώνει τον τόνο των επιθετικών προς την κυβέρνηση διαθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες αναμενόταν να κλιμακωθούν εκ νέου σήμερα, με παρέμβαση του κ. Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, της κυβέρνησης να απαξιώσει τη στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης είπε με καυστική διάθεση απευθυνόμενος στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εγώ, κομματικά μιλώντας, θα ήθελα να σας προτρέψω να συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο. Είστε χορηγοί μας. Σας οφείλουμε μεγάλη χάρη για την αντιπολίτευση που ασκείτε ιδιαίτερα σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο».

Νωρίτερα, αλλά και έως αργά χθες το βράδυ, καθώς συνεχιζόταν η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσαν κριτική στην ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς να αποφεύγουν τον πειρασμό να σχολιάσουν σε ανάλογο κλίμα και τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι απομονωμένη», υποστήριξε η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ο κ. Σωκ. Φάμελλος στην παρέμβασή του είπε, μεταξύ άλλων: «Η σημερινή είναι κυβέρνηση συντηρητική, αντιδραστική, με έναν πρωθυπουργό επικίνδυνο και πολιτικά δειλό».

Οπως προαναφέρθηκε, επικριτικοί τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν ομιλητές από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, προκαλώντας δυσφορία σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για «στρώσιμο χαλιού» στη σημερινή κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις πολιτικές για τους εργαζομένους έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Χρ. Κατσώτης. «Τι να πει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε βάλει το ασφαλιστικό να το λύσει ο Χαϊκάλης;» σχολίασε κάποια στιγμή ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΚΙΝΑΛ). Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 τήρησαν σαφείς αποστάσεις ακόμα και από την ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου που έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα επικαλούμαστε το Σύνταγμα με φειδώ και με υπευθυνότητα, και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε», σχολίασε ο κ. Γ. Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ). «Κρίνουμε εμφανώς προσχηματική την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Κλ. Γρηγοριάδης (ΜέΡΑ25).

«Κύριοι της αντιπολίτευσης, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ, πρέπει να μην έχετε μια ισοπεδωτική προσέγγιση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. «Η απόσταση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τσιγάρο δρόμος», υπογράμμιζε λίγο αργότερα η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή