ΚΙΝΑΛ: υποψήφιος για την ηγεσία και ο Χ. Καστανίδης

ΚΙΝΑΛ: υποψήφιος για την ηγεσία και ο Χ. Καστανίδης

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του Παύλου Γερουλάνου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις είναι από χθες και επισήμως οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «προσωπικό χρέος απέναντι στην παράταξη», ο Χάρης Καστανίδης με γραπτή του δήλωση εισήλθε στην κούρσα, στην οποία βρίσκονται ήδη οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ το 2012 και από το 2015 έχει προσχωρήσει στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, έθεσε στο επίκεντρο της ανακοίνωσής του το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έδωσε «το όνομα, τα χρώματα και τη φωνή του στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που συνδέθηκε με άλματα προόδου» κατά τη μεταπολίτευση.

«Στη μεγάλη αυτή παράταξη δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος. Δεν της ταιριάζει να ζει ανάμεσα στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και τη σημερινή μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών», πρόσθεσε επίσης, φωτογραφίζοντας αιχμηρά την ηγεσία του Κινήματος.

Η υποψηφιότητα Καστανίδη δεν αποτέλεσε ασφαλώς έκπληξη, καθώς ήταν… κοινό μυστικό εδώ και καιρό ότι προετοίμαζε το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση, εντείνοντας, δε, σημαντικά την κινητικότητά του το τελευταίο δίμηνο. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πώς και σε ποιο βαθμό η είσοδός του στην κούρσα επηρεάζει τις εσωκομματικές ισορροπίες δυνάμεων. Ως προς το πρώτο ερώτημα, οι εκτιμήσεις –σε όλα τα στρατόπεδα– συγκλίνουν στο ότι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης διεκδικεί πολιτικό χώρο που βρίσκεται εγγύτερα στη Φώφη Γεννηματά, παρά στους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο, καθώς, όπως και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, διατηρεί στον πυρήνα της ρητορικής του το «αντιδεξιό» πρόσημο και απευθύνεται κυρίως στην «αριστερόστροφη» πτέρυγα.  

Οσον αφορά το δεύτερο, σε σημαντικό παράγοντα αναδεικνύεται η στάση του ευρύτερου κύκλου των «παπανδρεϊκών», αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού. Πρόκειται για ένα ερώτημα που προσώρας δεν έχει εύκολη απάντηση και είναι βέβαιο ότι αν ετίθετο σε στελέχη από όλο το κομματικό φάσμα, θα προέκυπταν και διαφορετικές εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σαφώς θα καταγραφεί μια αναδιάταξη των μέχρι τώρα δεδομένων, ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες και οι τελικές αποφάσεις του Παύλου Γερουλάνου, που συνιστά το τελευταίο κομμάτι του προεκλογικού «παζλ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή