Σκληρή γραμμή από Ακάρ στο Κυπριακό

Σκληρή γραμμή από Ακάρ στο Κυπριακό

Εκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αν και πρότεινε συνεργασία με Ελλάδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mήνυμα συνεργασίας με την Ελλάδα, όμως με τους όρους της Τουρκίας, στέλνει  ο Χουλουσί Ακάρ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους στρατιωτικούς που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας –αφού ανέφερε πως επιθυμεί να αναπτύξει τις υπάρχουσες σχέσεις με την Ελλάδα– δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων. Ολοι πρέπει να ξέρουν πως δεν θα επιτρέψουμε, δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα». Ο κ. Ακάρ έδειξε ανυποχώρητος στην άποψη των δύο κρατών στην Κύπρο και τόνισε πως αδιαφορεί για τις απόψεις και τις θέσεις των άλλων εγγυητριών δυνάμεων, οι οποίες είναι η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία.

Οι εγγυήτριες χώρες

«Oλοι πρέπει να καταλάβουν τη θέση μας για δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο και περιμένουμε να συμβάλουν όλοι για να συμβεί αυτό. Οπως ξέρετε, η Τουρκία στην Κύπρο είναι εγγυήτρια χώρα. Οι άλλες εγγυήτριες χώρες θα καθορίσουν εκείνες τι θα κάνουν. Ομως εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα· ξέρουμε τα καθήκοντά μας, τις ευθύνες μας και θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Σκληρή γραμμή από Ακάρ στο Κυπριακό-1
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον αξιωματικών του στρατού, υποσχέθηκε μια «ισχυρή και μεγάλη Τουρκία» (φωτ. EPA / BORIS PEJOVIC).

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως επιθυμεί τη διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους –δηλαδή τον Ιούνιο του 2023– και υπόσχεται στους Τούρκους πολίτες τη «μεγάλη Τουρκία». «Στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που θα συμπληρωθούν το 2023, κανένας δεν θα μπορέσει να εμποδίσει με τη βοήθεια του Θεού να έχουμε χτίσει μέχρι τότε την ισχυρή και μεγάλη Τουρκία», δήλωσε στην ομιλία του προς τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε και μήνυμα σε διάφορες χώρες, τονίζοντας ότι «όσοι νομίζουν πως θα κυβερνούν χώρες μαριονέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Το 2023 θα δώσουμε το oριστικό  μήνυμα σε όσους δεν έχουν καταλάβει καλά τη μάχη του Ματζικέρτ· σε όσους δεν έχουν καταλάβει την Αλωση, όπως τη μάχη των Δαρδανελλίων και τον αγώνα της ανεξαρτησίας, ή τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου του 2016 (σ.σ. απόπειρα πραξικοπήματος)».

«Μαγειρέματα» στις εκλογές

Επειδή όμως οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον κ. Ερντογάν και το κόμμα του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται πως δεν θα μπορέσει να περάσει το εκλογικό όριο του 10%, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωσή του στο 7%. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κ. Μπαχτσελί! 

Στο ζήτημα του Αφγανιστάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβλεψε πως μπορεί να προκύψει ένα νέο προσφυγικό κύμα και υποστήριξε πως για να εμποδιστεί αυτό το κύμα θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στην κυβέρνηση της Καμπούλ. 

Νέο προξενείο στη Σερβία

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εγκαινίασε νέο προξενείο στo Nόβο Παζάρ στη Σερβία και ο Ερντογάν με μήνυμά  του τόνισε πως «θα ξεριζώσει την οργάνωση  FETÖ (σ.σ. γκιουλενιστές) από τα Βαλκάνια». Οι τουρκικές υπηρεσίες συνεργασίας και συντονισμού πραγματοποιούν αναπτυξιακά σχέδια. Βλέπουμε όλα τα μέρη στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων ως φίλους μας, με τους οποίους ζήσαμε μαζί αιώνες και θα ζήσουμε και στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή