Η ακρίβεια στο τραπέζι του Υπουργικού – Εξετάζονται μέτρα

Η ακρίβεια στο τραπέζι του Υπουργικού – Εξετάζονται μέτρα

Αναμένονται παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για ανατιμήσεις-φωτιά σε όλα τα προϊόντα το επόμενο δίμηνο εξέφρασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που όμως δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Η σχετική συζήτηση άνοιξε εκ παραδρομής, καθώς δεν ήταν στην ατζέντα, αλλά όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις και άλλων υπουργών το πρόβλημα απασχολεί και είναι υπαρκτό. Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα τον καφέ, που όπως είπε μπορεί από τα δύο ευρώ να φτάσει ακόμα και στα πέντε, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός που μίλησε για ανατιμήσεις άνω του 40% στις ζωοτροφές και στις πρώτες ύλες που επηρεάζουν ακόμα και την οικοδομή. Τον λόγο πήρε ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επιχείρησε να βάλει την ακόμα πιο μεγάλη εικόνα, μιλώντας για ένα πανευρωπαϊκό debate που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, το οποίο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, ώστε να μην αιφνιδιαστούμε. 

Πράγματι σε έρευνα που πραγματοποίησε η Γερμανική Ενωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK) σε 3.000 γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της χώρας, το 83% των συμμετεχόντων ανέφερε αύξηση τιμών ή προβλήματα στην παράδοση πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και αγαθών. Ο φόβος είναι πως το επόμενο διάστημα θα έρθει κύμα ανατιμήσεων και στην Ελλάδα που θα επηρεάσει το μέσο νοικοκυριό, εξ ου και αναμένονται κυβερνητικές παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο κίνδυνος της ανατίμησης είναι παροδικός και έπειτα από ένα διάστημα θα παρέλθει.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι ήδη έντονο στις ΗΠΑ, ενώ τον Αύγουστο ήρθε και στην Ευρώπη, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3% σε σύγκριση με πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία δεκαετία. Η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή, αυξάνοντας τα ναύλα και τα μεταφορικά, ενώ το σχεδόν ταυτόχρονο τέλος του lockdown σε πολλές χώρες εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τη ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Σεπτεμβρίου. Τον Ιούλιο που μας πέρασε, είχαμε τα πρώτα αρνητικά δείγματα καθώς κατεγράφησαν ανατιμήσεις και σε βασικά είδη διατροφής.

Κατά τα λοιπά, στο υπουργικό συμβούλιο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος ενημέρωσε για τα μέτρα στήριξης των πυροπαθών και την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος παρουσίασε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά». Οσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη, οι δυνάμεις εστιάζονται στον μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, με μείωση του επενδυτικού κενού, πάταξη της φοροδιαφυγής και εξορθολογισμό των φορολογικών βαρών. Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή