ΚΙΝΑΛ: Με προεκλογικό άρωμα οι δηλώσεις για 3η του Σεπτέμβρη

ΚΙΝΑΛ: Με προεκλογικό άρωμα οι δηλώσεις για 3η του Σεπτέμβρη

Φώφη Γεννηματά, Ανδρ. Λοβέρδος και Ν. Ανδρουλάκης για την 47η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφή προεκλογικά μηνύματα, σηματοδοτώντας άτυπα την εκκίνηση της κούρσας προς τις εσωκομματικές κάλπες του Κινήματος Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ γιόρτασε χθες, με εκδήλωση στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τα 47 χρόνια από την ίδρυσή του.

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «ανάγκη μιας νέας 3ης Σεπτέμβρη», η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην «κληρονομιά» του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας ταυτόχρονα βασικές προγραμματικές πτυχές του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του πλαισίου με το οποίο θα διεκδικήσει την επανεκλογή της: προσέδωσε έντονα «αντιδεξιό» πρόσημο στην ομιλία της, αναφέρθηκε στους δύο προγραμματικούς πυλώνες της Χαρ. Τρικούπη, τη «Νέα Αλλαγή» και το «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο», ενώ, με το βλέμμα στα εσωκομματικά, έστειλε σαφές μήνυμα ότι το «ΚΙΝΑΛ δεν είναι εφήμερο σχήμα». «Υπάρχει γιατί υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό γιατί υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ήταν η μοναδική εκ των υποψηφίων που ανέδειξε την ανάγκη συνέχισης του ενιαίου φορέα. Επιπλέον, η κ. Γεννηματά επανέλαβε την πάγια θέση της «αυτόνομης πορείας», σημειώνοντας πως «ένα άχρωμο μόρφωμα με προορισμό να γίνει κυβερνητικό δεκανίκι είναι κόντρα στο πολιτικό DNA και στις αποφάσεις μας».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε την 3η του Σεπτέμβρη «τομή της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας», κάνοντας λόγο, ως προς το παρόν, για «ευκαιρία ανασύνταξης της παράταξης». Τόνισε πως η ενότητα είναι σημαντική, αλλά έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι χρειάζεται προοπτική, μέσα «και από την ανανέωση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σαφώς πιο… εμφατική ήταν η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, με άρθρο του υπό τον τίτλο «Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται» (iefimerida.gr). Ο πρώην υπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε με νόημα ότι ο πραγματικός εορτασμός της επετείου «ούτε χωράει ούτε περιορίζεται σε εκδηλώσεις», προσθέτοντας πως «πρέπει να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη που θα σπάσει την αιχμαλωσία των χαμηλών ποσοστών στην οποία έχουμε καθηλωθεί».

Οσον αφορά τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την 3η του Σεπτέμβρη αφετηρία προς «την πιο δημοκρατική, ειρηνική και δημιουργική περίοδο της χώρας», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως το ΠΑΣΟΚ «έχασε τη μάχη έναντι του πελατειασμού» κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά προσθέτοντας πως «η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί οριστικά και αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Προοδευτικής Παράταξης».

«Η σημερινή μέρα μπορεί από πολλούς να γίνεται αντιληπτή ως μια συνηθισμένη διαδικασία αναφοράς σε ένα παρελθόν, επειδή το παρόν δεν προσφέρει δυνατότητες ανάδειξης και ενεργού δράσης», ανέφερε τέλος ο Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ωστόσο ότι «το αύριο εξαρτάται από εμάς» και η 3η του Σεπτεμβρη «αποτελεί υπενθύμιση ότι έχουμε ευθύνη να διαμορφώσουμε μια παράταξη δημιουργική, με νέους στόχους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή