Σε ρυθμούς ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζει σε υγεία και ακρίβεια

Σε ρυθμούς ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζει σε υγεία και ακρίβεια

Στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, πολλές είναι οι συζητήσεις για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την Τρίτη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει στο γραφείο του όλους τους τομεάρχες. Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινείται ήδη σε ρυθμούς ΔΕΘ, ωστόσο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας πολλές είναι οι συζητήσεις και οι ανησυχίες γύρω από τα νούμερα που «δεν ευημερούν». Αν το άνοιγμα της ψαλίδας με τη Ν.Δ. από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά –τότε που οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων θα βγάλουν τις πρώτες μετρήσεις τους–  δεν δείξει τάσεις μείωσης, η εσωστρέφεια ενδέχεται και πάλι να χτυπήσει την πόρτα του κόμματος. Οι πιο σκληροπυρηνικοί θα βγουν να πουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τα τρία «δώρα» που δόθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση: τις πυρκαγιές, την πορεία των εμβολιασμών και τον ανασχηματισμό. Μέσα στον Αύγουστο η GPO και η Prorata κατέγραψαν ζημιές στη Ν.Δ. της τάξης του 2%, που όμως φαίνεται ότι έπεσαν στο «κενό». Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται να ανεβαίνει μόλις μισή μονάδα, δείχνοντας πως έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει. 

Κλειστές συσκέψεις

Στις τελευταίες κλειστές συσκέψεις του Πολιτικού Κέντρου, το σύνολο των μελών που συμμετέχουν εκτιμάει πως η κυβέρνηση με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στην εξουσία δεν πατάει πλέον γερά στα πόδια της. Ο τέως πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή ταύτισε την προσπάθεια υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη με «απόπειρα διεμβολισμού της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης». Και χαρακτηρίζοντας για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα» και την πράξη του «πολιτική αγυρτεία», πάτησε το κόκκινο κουμπί του αντιπολιτευτικού συναγερμού στον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η θέση του πρώην υπουργού Αμυνας στην Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα. Αν θα ξαναβρεθεί δηλαδή σύντομα μαζί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Βαγγέλη Καλπαδάκη και τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ή αν όντως οι ρωγμές που προκλήθηκαν είναι δύσκολο να κλείσουν. Πάντως, ο ανασχηματισμός και η υπόθεση Αποστολάκη θεωρήθηκε η καλύτερη πάσα προκειμένου το κλίμα να πολωθεί και η αντιπαράθεση να απλωθεί και πάλι.

Στο κάδρο ο Θ. Πλεύρης

Στο κάδρο μπαίνει ξεκάθαρα ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Από την αξιωματική αντιπολίτευση θα θυμίζουν συνεχώς παλιές του δηλώσεις. Ο κ. Τσίπρας από την ολομέλεια τον χαρακτήρισε «ακραίο δεξιό», χρωματίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα πιο πολύ τη διαχωριστική γραμμή που θέλει να βάλει με τη δεξιά παράταξη. 

«Ηλεκτρικές καρέκλες» από εδώ και πέρα θα είναι και αυτές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Το κύμα ανατιμήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο ψωμί, στον καφέ, ακόμα και τις ζωοτροφές θα χρησιμοποιηθεί από την Κουμουνδούρου για να πιέσει ακόμα πιο πολύ το Μαξίμου. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Σταθάκης έχουν ήδη ετοιμάσει τα σημειώματά τους για τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη ΔΕΘ. Και –σκληραίνοντας όλο και πιο πολύ την αντιπολιτευτική τακτική– το αφήγημα περί «χορηγών» συνεχώς θα συμπληρώνεται: «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ασφαλισμένους αλλά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεν νοιάζεται για τους μαθητές αλλά για τα κολέγια, δεν προκρίνει το συμφέρον των εργαζομένων παρά μόνον του ΣΕΒ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή