Μήνυμα στήριξης για τη Λιβύη

Μήνυμα στήριξης για τη Λιβύη

Συνάντηση του κ. Δένδια με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα αλ Μανγκούς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εναρμόνιση για την ανάγκη αποχώρησης όλων των μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη και την ανάγκη να πραγματοποιηθούν κανονικά στις 24 Δεκεμβρίου οι προγραμματισμένες εκλογές βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η ομόλογός του Νάιλα αλ Μανγκούς, η οποία βρέθηκε χθες στην Αθήνα. Στη συνάντησή της με τον κ. Δένδια, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των εκλογών που θα οδηγήσουν τη βορειοαφρικανική χώρα στην επόμενη φάση. Η συνάντηση των δύο υπουργών καταγράφεται σε μια φάση ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης υποδηλώνουν ότι η φιλοτουρκική πλευρά της κυβέρνησης εργάζεται προκειμένου οι εκλογές του Δεκεμβρίου να αναβληθούν, με σκοπό, βεβαίως, τη διαιώνιση του σημερινού στάτους. Ο κ. Δένδιας συνεχίζει να ασχολείται με την περιοχή και σήμερα θα μεταβεί στην Τυνησία, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σαγέντ. Η μετάβαση του κ. Δένδια αποτελεί και έμμεση πλην σαφή στήριξη στον πρόεδρο της Τυνησίας, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει συγκεντρώσει στα χέρια του την εξουσία με σκοπό να εξουδετερώσει την επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο κ. Δένδιας θα μεταφέρει στην Τύνιδα και 100.000 εμβόλια, δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις πολύ τακτικές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στη χώρα τους τελευταίους μήνες και σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων». Οι αιχμές του κ. Δένδια για τη Τουρκία δεν ήταν μόνον έμμεσες. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου «θα μπορέσει να αναδειχθεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο “τουρκολιβυκό μνημόνιο”. Ενα “μνημόνιο” που, εκτός από τη διεθνή κοινότητα, δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης».

Εκτενείς συζητήσεις

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συνάντησε στο γραφείο του και τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Οσοφ, με τους οποίους είχε εκτενείς συζητήσεις για σειρά θεμάτων. Δεδομένου ότι ο κ. Δένδιας σχεδιάζεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στα μέσα Οκτωβρίου, αντικείμενο συζήτησης ήταν και η σημαντικότερη εκκρεμότητα αυτής της περιόδου, συγκεκριμένα οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Σε αυτές τις συζητήσεις κομβικό ρόλο διαδραματίζει, από ελληνικής πλευράς, το αίτημα για στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων στο νησί της Σκύρου· κάτι το οποίο ζητείται ως αντιστάθμισμα στη χρονική επέκταση της συμφωνίας στα πέντε έτη, από ετήσια που είναι έως σήμερα. Δεδομένων και άλλων εκκρεμοτήτων αμυντικής υφής, οι ελληνοαμερικανικές επαφές αυτή την εποχή έχουν πολύ περισσότερο βάθος από τα τυπικώς αναμενόμενα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή