Άγκυρα: Εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών

Άγκυρα: Εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών

Η Αγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις και στοχοποιεί τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποστρατιωτικοποιημένα τα νησιά του Αιγαίου, κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου και στοχοποιεί τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στα πλοία τα οποία προσεγγίζουν τα συγκεκριμένα νησιά. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θέτει και πάλι ζήτημα παραβίασης δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, υποστήριξε πως «η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειες που ‘’διαταράσσουν’’ το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες» και πρόσθεσε: «Με τις στρατιωτικές μονάδες και τα πλοία που αναπτύσσει στα νησιά και τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιεί σε αυτά, συνεχίζει τις κρατικές πρακτικές που είναι ασυμβίβαστες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Η κ. Καρά συνέχισε λέγοντας πως «από τις αρχές του 2021, με πάνω από 790 “παραβιάσεις πλοίων”, 206 “παραβιάσεις του εναέριου χώρου”, 27 “παραβιάσεις των χωρικών υδάτων”, 95 “παρενοχλήσεις αεροσκαφών” και “παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου” στα νησιά μη στρατιωτικού καθεστώτος, είναι σαφές ότι η Ελλάδα αντί να λύσει τα προβλήματα με ειρηνικές μεθόδους μέσω διαλόγου, ακολουθεί μια πολιτική που κλιμακώνει τις εντάσεις και δημιουργεί νέες εντάσεις».

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και σε ισχυρισμούς πως «η Ελλάδα συνεχίζει τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών με κακομεταχείριση».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με μήνυμά του στο twitter ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα στη Δυτική Θράκη πρέπει να δώσει τέλος στις παρεμβατικές πολιτικές και πολιτικές καταπίεσης εναντίον των μουφτήδων που επέλεξαν οι ομοεθνείς μας. Στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών τους, που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, είμαστε δίπλα στους ομοεθνείς μας».

Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα του προσφυγικού αρχίζει να ανακοινώνει σκληρά μέτρα για την παρεμπόδιση νέου πιθανού προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με απόφαση της νομαρχίας της Αγκυρας, οι Σύροι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε άλλες επαρχίες της χώρας και στην πραγματικότητα διαμένουν στην τουρκική πρωτεύουσα, θα ταυτοποιηθούν και θα σταλούν πίσω στις επαρχίες όπου είναι εγγεγραμμένοι και οι διαδικασίες διαμονής τους θα παρακολουθούνται με την υποχρεωτική κοινοποίηση στις επαρχίες όπου είναι εγγεγραμμένοι. 

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, «εγκαταλειμμένα κτίρια και αλλοδαποί που κατοικούν σε αυτά, που αποτελούν πηγή μετανάστευσης, ναρκωτικών και εγκλημάτων κατά της δημόσιας τάξης στην επαρχία της Αγκυρας θα εντοπιστούν και οι διαδικασίες κατεδάφισης και εκκένωσης θα ολοκληρωθούν και οι αλλοδαποί θα σταλούν στις επαρχίες όπου είναι εγγεγραμμένοι». 

Η νομαρχία της Αγκυρας αναφέρει πως «παράτυποι μετανάστες χωρίς κανένα καθεστώς προστασίας ή άδεια διαμονής θα συνεχίσουν να τίθενται υπό διοικητική επίβλεψη στα κέντρα επαναπατρισμού για τη διεξαγωγή των διαδικασιών κράτησης και επαναπατρισμού τους από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου». Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται προάγγελος παρόμοιων αποφάσεων από τις νομαρχίες άλλων μεγάλων πόλεων, όπως της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή