ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Σε τρεις άξονες τα μέτρα στήριξης για το κύμα αυξήσεων – Καμία ανοχή για τα πλαστά πιστοποιητικά

Οικονόμου: Σε τρεις άξονες τα μέτρα στήριξης για το κύμα αυξήσεων – Καμία ανοχή για τα πλαστά πιστοποιητικά

Στοχευμένα μέτρα για «την ενίσχυση και στήριξη ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» ενόψει του επερχόμενου κύματος ανατιμήσεων σε ρεύμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», τόνισε πως «οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης μιας πολιτικής που θα αναπτύσσει την οικονομία, θα διαχέει τα οφέλη της ανάπτυξης στους περισσότερους και θα παρέχει μια ισχυρή πολιτική ενίσχυσης και στήριξης στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των αυξήσεων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων που συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο για λόγους απολύτως εξωγενείς και οι οποίοι ιστορικά επαναλαμβάνονται όταν βγαίνουμε από περιόδους ύφεσης ή μεγάλων κρίσεων» και πρόσθεσε: «Όταν ένα κοντέινερ, μέχρι πριν λίγο καιρό για να έρθει από την Κίνα ήθελε 1.500 ευρώ και σήμερα κοστίζει 13.500 ευρώ, και όταν οι διεθνείς τιμές βασικών αγαθών και πρώτων υλών έχουν δεκαπλασιαστεί και σε αρκετές περιπτώσεις είναι πλέον εικοσαπλάσιες, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος με Νόμπελ για να αντιληφθεί ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας».

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ελήφθησαν μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, η κατάργηση διαφόρων επιβαρύνσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα οποία ενδυνάμωσαν το εισόδημα των πολιτών.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομική πολιτική, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδίδουν, δημιουργείται περισσότερος πλούτος ο οποίος διαχέεται σε περισσότερους ανθρώπους, μειώνεται η ανεργία. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να περάσουμε αυτήν τη μεταβατική περίοδο με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ο τρίτος άξονας των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, πέρα από τις εξαγγελίες και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, είναι «η σωστή εποπτεία της αγοράς, ώστε να μην επιτρέψουμε σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και σε λογικές αισχροκέρδειας να “κανιβαλίζουν”, με ένα μόνιμο καθεστώς ανατιμήσεων, ενώ η άποψη όλων των ειδικών είναι ότι το φαινόμενο θα έχει ένα παροδικό χαρακτήρα».

«Με αυτούς τους τρεις άξονες η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της σε μια οικονομία που αναπτύσσεται, για να περάσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια αυτήν τη μεταβατική περίοδο» πρόσθεσε.

«Εξαιρετική επιλογή» ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Χρήστου Στυλιανίδη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε ως «εξαιρετική επιλογή», τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε ίσως τον καλύτερο ευρωπαίο πολιτικό για τη συγκεκριμένη θέση.

Σχετικά με το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν παίζει με τέτοια θέματα και δεν τα εργαλειοποιεί».

Αναφερόμενος στο μέτωπο της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η ένταξη των ιδιωτών παιδιάτρων στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών εντάσσεται στις προσπάθειες «να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμένων  παιδιών 12-17 ετών». Σημείωσε επίσης ότι «οι παιδίατροι μπορούν να παίξουν έναν καταλυτικό ρόλο και στο κομμάτι τις πειθούς, αλλά και στον λειτουργικό τομέα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της λίστας υποχρεωτικότητας

Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς είναι μεταξύ των επιλογών της κυβέρνησης, ωστόσο, όπως σημείωσε, η εξέλιξη της πανδημίας είναι αυτή που θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση για επιστροφή – από την επομένη της πρώτης δόσης εμβολιασμού – στην εργασία τους των γιατρών και νοσηλευτών που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τιμωρητική διάθεση ή λογική αντιπαλότητας με εργαζόμενους και κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, με φόντο τις αποκαλύψεις για υγειονομικούς που έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να μην τεθούν σε αναστολή, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι «το ίδιο το σύστημα έχει δικλείδες ασφαλείας για να εντοπίζονται με ευκολία κάποιου είδους πράξεις σαν και αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό». «Απέναντι σε αυτή τη λογική της απάτης, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Καμία ανοχή σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως ο εμβολιασμός», υπογράμμισε.