ΚΟΜΜΑΤΑ

Ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολάκη

«Πλέον δεν μπορεί η εικόνα μας υπέρ των εμβολιασμών να θολώνει από ατομικές επιλογές», δήλωσε ο κ. Ξανθός

Ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολάκη

Ανακούφιση είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη. «Πέθανε το σκιάχτρο της Ν.Δ.», έλεγε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Κ», δείχνοντας πως την κίνηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας οι περισσότεροι μέσα στην Κουμουνδούρου την είδαν σαν ρεβάνς απέναντι στην πλειοψηφία. Εκτός από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου της 26ης Αυγούστου, η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί του φαίνεται πως ήταν καταλυτική προκειμένου ο κ. Πολάκης να πάρει την οριστική του απόφαση. Και ο ίδιος, άλλωστε, δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και την περασμένη Πέμπτη (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση) που βρέθηκε στο καφενείο της Βουλής με συναδέλφους του δεν είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει στον εμβολιασμό του.

Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη στάση που είχε έως τώρα ο πρώην υφιστάμενός του: «Θεωρώ ότι με την πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Κέντρου, μια συλλογική πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίστηκε πλήρως ότι η επίσημη θέση είναι υπέρ των εμβολιασμών και ότι κατά κάποιον τρόπο δεν μπορεί με ατομικές επιλογές να θολώνει αυτή η εικόνα και να δίνει λαβές στους αντιπάλους να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και όλα αυτά. Νομίζω αυτό το κεφάλαιο έκλεισε».

Για τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα θεωρείται λήξαν, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας και η υγειονομική και η οικονομική κατάσταση της χώρας αποτελούν προτεραιότητα. Χθες το πρωί πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με όλους του τομεάρχες ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ σε δέκα ημέρες. Αντεπίθεση, εξωστρέφεια και τεκμηρίωση είναι το τρίπτυχο που προβάλλει η Κουμουνδούρου απέναντι στο Μαξίμου. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να μπαίνουν οι πρώτες πινελιές της ομιλίας του στο Βελλίδειο Ιδρυμα.

Το κύμα των ανατιμήσεων που έρχεται είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης με το Μαξίμου. Η Εφη Αχτσιόγλου σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τη σύγκριση του β´ τριμήνου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο του περσινού χρόνου, όπου η χώρα βρισκόταν σε απόλυτο lockdown, επιβεβαιώνουν την πολιτική απελπισία στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Η τομεάρχης Οικονομικών συμπλήρωσε πως «την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούν υπό το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων σε βασικά είδη διαβίωσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έχοντας ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους και βρισκόμενοι σε πλήρες αδιέξοδο από τα σωρευμένα χρέη της πανδημίας, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για τα προβλήματά τους και επιχαίρει με αλαζονεία για την ευημερία των αριθμών που αποκρύπτει τη δυστυχία των ανθρώπων». Η επίθεση στο Μαξίμου αναμένεται να είναι σφοδρή το επόμενο διάστημα γι’ αυτό το θέμα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε πως «αυτοί που τόσο καιρό έλεγαν ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται και ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές στην ελεύθερη αγορά, οδήγησαν στην έκρηξη της ακρίβειας και παραμένουν θεατές, την ώρα που τα νοικοκυριά πνίγονται στις ανατιμήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες του πίσω από τη δικαιολογία ότι φταίει η διεθνής συγκυρία».