ΚΟΜΜΑΤΑ

ΚΙΝΑΛ: Εκλογή της ηγεσίας στις 14 Νοεμβρίου ζητεί ο Λοβέρδος

Με επιστολή του προς τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Θα τηρηθεί το καταστατικό», αναφέρουν πηγές στην «Κ»

ΚΙΝΑΛ: Εκλογή της ηγεσίας στις 14 Νοεμβρίου ζητεί ο Λοβέρδος

Να στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στις 14 Νοεμβρίου ζήτησε με χθεσινή επιστολή του προς τον γραμματέα της παράταξης, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Αθηνών και εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία στην επιστολή του ζήτησε επίσης έως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής –που θα γίνει το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου και θα ορίσει τον οδικό χάρτη έως τις κάλπες– να έχει επιλυθεί μια σειρά ζητημάτων σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία.

Από την πλευρά της η Χαρ. Τρικούπη δεν προέβη σε κάποια επίσημη τοποθέτηση, με πηγές να σχολιάζουν λιτά στην «Κ» ότι «θα τηρηθεί το καταστατικό». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Λοβέρδος, ως προς τον χρόνο των εκλογών, τόνιζε ότι οποιαδήποτε πιθανή καθυστέρηση θα έβλαπτε την παράταξη, σε μια, κατά τον ίδιο, ευνοϊκή πολιτική συγκυρία.  

Η συζήτηση γύρω από το πότε θα στηθούν οι κάλπες, πάντως, φαίνεται ότι απασχολεί –και θα συνεχίσει να απασχολεί– τα εσωκομματικά στρατόπεδα έως τον επίσημο ορισμό ημερομηνιών. 

Δεν πρόκειται για ζήτημα που ανέκυψε τώρα, αλλά είχε τεθεί για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, γραμματέα της Κ.Ο. και στέλεχος που εντάσσεται στο περιβάλλον της κ. Φώφης Γεννηματά.

Τότε ο κ. Κεγκέρογλου είχε κάνει λόγο για εκλογές στις αρχές του 2022, δηλαδή μετά το πέρας της τετραετίας υπό την κ. Γεννηματά, προκαλώντας σημαντικές εσωκομματικές αντιδράσεις. Το ζήτημα σταδιακά υποχώρησε από το προσκήνιο, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το κλίμα… καχυποψίας, κάτι που, κατά κάποιες εκτιμήσεις, αντανακλάται και στη χθεσινή επιστολή του πρώην υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οποιαδήποτε εκτίμηση για την τελική ημερομηνία παραμένει επισφαλής, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ από την πλευρά Λοβέρδου γινόταν λόγος, ως προς τη 14η Νοεμβρίου, για «αποφυγή καθυστερήσεων», από τη Χαρ. Τρικούπη μιλούσαν για «αίτημα επίσπευσης», κάτι που σημαίνει ότι στον ηγετικό πυρήνα βλέπουν ως αρκετά πιθανό ενδεχόμενο τουλάχιστον τον Δεκέμβριο. Το δεδομένο, πάντως, είναι πως οι «αντίπαλοι» της κ. Γεννηματά παρακολουθούν στενά το ζήτημα των διαδικαστικών μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αλλωστε, ακόμη ένα θέμα που είχε ανοίξει στο παρελθόν (και πάλι από τον κ. Κεγκέρογλου) ήταν το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου και αν τα μητρώα μελών θα είναι ανοιχτά για νέες εγγραφές έως την ημέρα της κάλπης. Πρόκειται, πάντως, για ένα ζήτημα που πολύ δύσκολα θα ανοίξει εκ νέου, μια και αποτελεί απόλυτη «κόκκινη γραμμή» για τους κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδο.