Προτεραιότητα για Αθήνα η σταθερότητα στην Τύνιδα

Προτεραιότητα για Αθήνα η σταθερότητα στην Τύνιδα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στήριξης της τυνησιακής κυβέρνησης στις προσπάθειές της να διαφυλάξει τη σταθερότητα της χώρας έναντι της επιρροής του εξτρεμισμού μετέφερε στην Τύνιδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Διά της παρουσίας του στη χώρα, την υποδοχή του από τον πρόεδρο Καΐς Σαγέντ, αλλά και τη μεταφορά και δωρεά 100.000 εμβολίων κατά της CΟVID-19, ουσιαστικά η Αθήνα κάνει διακριτή τη θέση της υπέρ του ανώτατου άρχοντα της Τυνησίας να διαλύσει την ελεγχόμενη από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κυβέρνηση. Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε και επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τύνιδα (με αφορμή σύνοδο των κρατών – μελών της Γαλλοφωνίας). Η Αθήνα ευλόγως ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις στην Τυνησία, καθώς η σταθερότητα της χώρας επηρεάζει εκ των πραγμάτων και την κατάσταση στη Λιβύη.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τυνησίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οπισθοδρόμηση της Τυνησίας» και πως «υπάρχει ανάγκη για μια τυνησιακή λύση για τον τυνησιακό λαό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές και κατά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «αντιθέτως με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει τις «δυνάμεις της μετριοπάθειας» στη χώρα και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε δύναμη «προσπαθήσει να υφαρπάξει την εξουσία, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα θρησκευτικές ή ιδεολογικές αρχές». 

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προχθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ Μανγκούς, επαναλαμβάνοντας την ελληνική στήριξη στις επερχόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στη χώρα. 

Ο κ. Δένδιας θα συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του, αυτή τη φορά στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς θα επισκεφθεί τη Ρουμανία και στη συνέχεια τη Μολδαβία, όπου θα γίνει, μεταξύ άλλων, δεκτός από τον πρόεδρο της πρώτης και τον πρωθυπουργό της δεύτερης χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή