Απορρίπτονται οι τουρκικές αιτιάσεις από την Αθήνα

Απορρίπτονται οι τουρκικές αιτιάσεις από την Αθήνα

Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν εκφραστεί και είναι γνωστές στην Αγκυρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σύνολό τους απορρίπτονται από την Αθήνα οι αιτιάσεις που εκ νέου απευθύνονται προς την Ελλάδα από την τουρκική ηγεσία και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο υπόδειγμα, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το μεταναστευτικό. Πέρα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, πλέον ανάλογους τόνους χρησιμοποιεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που εξετάζεται από την Αθήνα ως ενταγμένο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συντήρησης των τόνων σε ρητορικά υψηλά επίπεδα. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν εκφραστεί και είναι γνωστές στην Αγκυρα. Απασες οι αιτιάσεις της Αγκυρας χαρακτηρίζονται ως αβάσιμες και μονομερείς και υπενθυμίζεται ότι ήδη τον Ιούλιο από την Αθήνα εστάλη εκτενής επεξηγηματική επιστολή στον ΟΗΕ, όπου εξηγείται με κάθε λεπτομέρεια για ποιους λόγους οι τουρκικές απόψεις έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Και κατέληγαν ότι η Ελλάδα επιθυμεί, πάντα, σχέσεις καλής γειτονίας, στη βάση, όμως, του διεθνούς δικαίου.

Από όλες τις αιτιάσεις του κ. Ερντογάν οι πλέον ανησυχητικές για την Αθήνα συνδέονται με το προσφυγικό, μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις λόγω της επανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία. Το Αφγανιστάν αποτελεί αυτήν τη στιγμή μια «μαύρη τρύπα» ευρύτερα, στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αμηχανία της Ουάσιγκτον και η παραδοσιακή γεωπολιτική αβελτηρία της Ε.Ε. μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια πίεση ξανά στο Αιγαίο. Επιπλέον, οι δηλώσεις Ερντογάν περί απροθυμίας της Ελλάδας να συνεργαστεί στο προσφυγικό γίνονται αντιληπτές και ως μια προσπάθεια της Αγκυρας να απευθυνθεί στο δυτικοευρωπαϊκό κοινό, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

Προφανώς οι δηλώσεις Ερντογάν δεν εκπλήσσουν κανέναν στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις επαφές που είχε το προηγούμενο τριήμερο με την ομόλογό του της Λιβύης και στις επισκέψεις σε Τυνησία, Ρουμανία και Μολδαβία, ήταν εξαιρετικά αιχμηρός σχετικά με τις νεο-οθωμανικές, αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, και προχώρησε σε πολύ προσεκτικές διατυπώσεις όσον αφορά τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία ακόμα και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Στη Νέα Υόρκη

Βεβαίως για την Αθήνα το σημαντικό είναι τι γίνεται στην πράξη. Την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να έχει σειρά επαφών. Ενώ λίγες ημέρες αργότερα (στις 20 Σεπτεμβρίου) θα ακολουθήσει και ο κ. Δένδιας, ο οποίος μάλιστα προγραμματίζει σειρά συναντήσεων με σκοπό να επαναλάβει και να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις γύρω από σειρά ζητημάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή