Στο κύμα ακρίβειας εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο κύμα ακρίβειας εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε διαγραφή των χρεών της πανδημίας αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, στη συνάντησή του με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των ανατιμήσεων και, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε πως «δεν είμαι υπερβολικός να πω ότι αισθάνομαι ότι ίσως είναι μεγαλύτερη η δυσκολία από τα χρόνια της κρίσης». Στην Κουμουνδούρου επικρατεί πυρετός συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου για την παρουσίαση που θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο Ιδρυμα στις 18 Σεπτεμβρίου. Από τη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως το κύμα ακρίβειας που έρχεται «δεν απειλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Απειλεί και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, που αναγκάζεται να ακολουθήσει στο κύμα των ανατιμήσεων ακριβώς διότι, συν τα χρέη, συν την έλλειψη ρευστότητας, έχει τρομακτικές αυξήσεις να αντιμετωπίσει τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες και στα βασικά αγαθά».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και οι πολίτες ήδη κρατούν αποστάσεις από τις πολιτικές που εφαρμόζει. Γι’ αυτό τον λόγο εστιάζουν στις επαφές με τις κοινωνικές δυνάμεις. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το Μαξίμου πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης έδειξε ατολμία και παρά το γεγονός ότι δεν είχε δημοσιονομικούς περιορισμούς επέλεξε να πάρει μη εμπροσθοβαρή μέτρα για να ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αναφερόμενος στη συνολική εικόνα της οικονομίας, επισήμανε πως θα πρέπει τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν «πριν ο φαύλος κύκλος συμπαρασύρει τόσο την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ενα δείγμα όσων έχει ήδη προτείνει και όσων θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ανέλυσε, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς.

• Διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, καθώς και αποπληρωμή υπόλοιπης οφειλής με ένα εύρος 120 δόσεων.

• Αμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας. Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

• Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας τουλάχιστον για έξι μήνες.

• Αξιοποίηση και επανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, που προέβλεψε πως θα φτάσουν ακόμη και το 50%. Κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι παρακολουθεί ως θεατής εναρμονισμένες πρακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. «Δεν παρεμβαίνει, δηλώνοντας πως η αγορά μπορεί να αυτορρυθμιστεί από μόνη της και αυτό είναι μια ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική στρατηγική».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε:

• Ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να μειωθούν τα τιμολόγια.

• Διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΔΕΗ.

• Πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους πλέον ενεργοβόρους τομείς.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που απαιτείται να γίνουν, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι απαραίτητη η μείωση ή και το «πάγωμα» σε ορισμένες περιπτώσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε:

• Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

• «Πάγωμα» του ειδικού φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.

• Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

• Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.

• Να επεκταθούν τα όποια επιδόματα υπάρχουν σήμερα στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή