Πολιτική Προστασία: Αλλαγή σκυτάλης με συγκίνηση και θερμό κλίμα

Πολιτική Προστασία: Αλλαγή σκυτάλης με συγκίνηση και θερμό κλίμα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποχωρώντας αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου. Μιας καρδιάς που θέλω να σας διαβεβαιώσω, κ. υπουργέ, ότι ποτέ δεν λύγισε, ποτέ δεν κιότεψε, ποτέ δεν τρόμαξε μπροστά σε φλόγες πρωτόγνωρης κρίσης, μοναδικούς κινδύνους, απειλές και ξενύχτια», είπε μεταξύ άλλων χθες ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς σε μια συγκινησιακά φορτισμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην ομιλία του, σε αρκετές περιπτώσεις με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έναν αναλυτικό αριθμητικό απολογισμό των πεπραγμένων κατά τη διάρκεια των 112 εβδομάδων ή 784 ημερών που, όπως είπε, διήρκεσε η θητεία του. «Σε όλους εσάς τους μαχητές εδώ μέσα, αλλά και εκεί έξω, ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε, ενώ απευθυνόμενος στον νέο υπουργό επισήμανε πως θα είναι δίπλα του ως «ενεργός πολίτης, ως εθελοντής».

Ενα άλλο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της τελετής ήταν όταν στο βήμα ανέβηκε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου. Ο κ. Χαρδαλιάς τού είπε αστειευόμενος, «πρόσεχε τι θα πεις», με τον κ. Παπαγεωργίου να απαντά: «Δεν έχουμε πλέον υπηρεσιακή εξάρτηση». Ο Χρήστος Στυλιανίδης αναγνώρισε το έργο του προκατόχου του, αναφέροντας πως όταν τον γνώρισε στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας το 2019, είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα ήθελε έναν τέτοιο άνθρωπο στις Βρυξέλλες. Ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως η κληρονομιά που άφησε πίσω ο Νίκος Χαρδαλιάς, «αυτή η σφιχτή οικογένεια θα συνεχίσει όπως είναι. Εδωσε εξετάσεις και πέτυχε. Θα επεκταθούν οι αρμοδιότητες σε επίπεδο πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας πέρα από το ‘’αμυντικό’’ σύστημα της πυρόσβεσης». Η σύσταση του νέου υπουργείου δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε ΦΕΚ. Πέρα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα, στις αρμοδιότητές του μεταφέρονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ενώ από το υπουργείο Υποδομών παίρνει την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή