Ερντογάν σε Σταϊνμάγερ: Δεν θα κρατήσουμε νέους πρόσφυγες

Ερντογάν σε Σταϊνμάγερ: Δεν θα κρατήσουμε νέους πρόσφυγες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα ξεκαθαρίζει –λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία– πως δεν θα κρατήσει στα εδάφη της πρόσφυγες που ενδέχεται να φθάσουν από το Αφγανιστάν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε πως «η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα νέο προσφυγικό κύμα» και ανέφερε πως «κανένας δεν θα ήθελε να ζήσει την εμπειρία του προσφυγικού ρεύματος του 2015».

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την Ε.Ε. να λάβει γρήγορα μέτρα για την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης και εξέφρασε την προσδοκία για την εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου (σ.σ. προσφυγικό) σε όλες τις διαστάσεις, τονίζοντας πως η Ε.Ε. πρέπει να κάνει βήματα στα θέματα που προβλέπει η συμφωνία, όπως η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Hurriyet, επέκρινε το εμπάργκο όπλων το οποίο έχει επιβληθεί στη χώρα του από τη Γερμανία. 

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα υποστηρίζει πως στις επαφές της με την Αίγυπτο ξεκίνησε να συζητάει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Λιβύη. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ τόνισε πως «με την Αίγυπτο, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε, όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα θέματα αυτά ήδη ξεκινήσαμε να τα εξετάζουμε. Αυτό είναι σημαντικό και για την ομαλοποίηση των σχέσεών μας, αλλά και για τη συνεργασία δύο ισχυρών κρατών, έτσι ώστε να σχεδιάζουν κοινές στρατηγικές».

Τέλος, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας εξακολουθούν να προκαλούν το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου. Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει πως «η Ελλάδα αύξησε την αγορά εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, καθώς μετά την ένταση με το “Ορούτς Ρέις” ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς όπλων αξίας 10 δισ. δολαρίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή