Σε γραμμή Τσίπρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σε γραμμή Τσίπρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Συμπεριέλαβε στα κόμματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιζητήσει διαύλους επικοινωνίας και το ΚΙΝΑΛ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Ιουνίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο, είχε εστιάσει στη σύμπραξη των αριστερών δυνάμεων τονίζοντας πως «καλούμε το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα». Οσοι βιάστηκαν να συμπεράνουν πως ο άτυπος επικεφαλής των «53+» είναι διστακτικός ως προς το άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου, επιμένοντας σε κάποιες πιο ακραίες αντιλήψεις της τάσης του, διαψεύστηκαν από τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra. Το ενωτικό κλίμα και η προσπάθεια συσπείρωσης και διεύρυνσης προς τον μεσαίο χώρο, που προκρίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, επιβεβαιώθηκε από το κάλεσμα που απηύθυνε ο τέως υπουργός Οικονομικών στις προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν, όπως ανέφερε, «σε 5, 6, 7, 8 σημεία για το βραχυπρόθεσμο και να αρχίσουν μια συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο, τι θέλουμε να κάνουμε ακριβώς για να αποφύγουμε νέα μνημόνια και νέες χρεοκοπίες».

Στη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Τσακαλώτος χτύπησε καμπανάκι προς το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 πως έχουν μια υποχρέωση σε όλους όσοι αδικήθηκαν (νέοι, μικρομεσαίοι, επιχειρήσεις, υγειονομικοί κ.λπ.) να τους δώσουν λύσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που κάνει κάτι τέτοιο, βάζοντας πάντα τον αστερίσκο ότι είναι αντίθετος με την ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος. Και εκεί ήταν που πολλές φορές ξεκινούσαν οι εσωκομματικές «παρεξηγήσεις». Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων της Ν.Δ. στην εξουσία, όλοι στην Κουμουνδούρου καταλαβαίνουν πως η αναζήτηση συμμάχων αποτελεί προτεραιότητα. Εξήγησε, μάλιστα, πως αποτελούν κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ οι συνεργασίες, καθώς με την απλή αναλογική «η ιστορία ότι θα υπάρχει ένας αρχηγός, ένα κόμμα που θα λύνει και θα δένει, τελείωσε».

Το ΚΙΝΑΛ

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της Χαριλάου Τρικούπη, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Οπως σημειώνουν με νόημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ», ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει εκτός των πλάνων του το ΚΙΝΑΛ, «εκτός και αν περιμένει κάποια αλλαγή στην ηγεσία». Οι παρασκηνιακές επαφές, πάντως, αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Και όλα αυτά μέσα σε έναν προσυνεδριακό μαραθώνιο που ξεκινάει, υπό κανονικές συνθήκες, αμέσως μετά τη ΔΕΘ με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Είχε προκαλέσει αίσθηση, άλλωστε, η τοποθέτηση του Αλέκου Φλαμπουράρη στο Πρώτο Πρόγραμμα πως κατά τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων στα μέλη και στους ψηφοφόρους, ώστε να τοποθετηθούν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις από τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει «παρών», απαντώντας στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ. Ειδικά για το ζήτημα των γονικών παροχών, επικαλούμενος και στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η «Κ», τόνισε: «Ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 έχει μόλις το 13%. Δηλαδή, 750.000 φορολογούμενοι (και μάλιστα πάνω από το 1/3 εξ αυτών δεν ξεπερνάει τις 200.000). Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για τη Ν.Δ. είναι το πλουσιότερο 13%. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ζούνε σε άλλα σπίτια, πάνε σε άλλα σχολεία και πανεπιστήμια, κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές και τον χειμώνα και το καλοκαίρι, ζούνε σε μια δική τους φούσκα μακριά από την κοινωνική πλειοψηφία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή